Українська газета “Кримська світлиця” переїхала з Криму до Києва

Дата: 07 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Всеукраїнська громадсько-політична літературна газета “Кримська світлиця”, яка була останньою україномовною газетою у Криму, з цього тижня виходитиме в Києві.

Перший київський номер надруковано у середу, з наступного тижня газету можна буде знайти у кіосках преси, а передплата поштою відкрита вже сьогодні.

Про це Центру інформації про права людини повідомив генеральний директор “Національного газетно-журнального видавництва” Андрій Щекун.

За його словами, протягом останнього року газета у Криму виходила лише в електронному форматі та у соцмережах, оскільки надрукувати її не було можливості.  

14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції із Сімферополя до Києва.

Але головний редактор Віктор Качула відмовився від переїзду і на умовах трудової угоди і був звільнений 31 травня 2016 року.

До Києва з Криму переїхала відповідальний секретар газети.

Новим головним редактором призначений колишній доцент кафедри філології Кримського республіканського інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Мержвинський, який з  квітня 2015 року є учасником АТО.

За словами Щекуна, Мержвинський має бути найближчим часом демобілізований і приступить до виконання обов’язків. Він також має добрати штат редакції газети. Зараз в газеті працює 5 людей.  

Директор видавництва розказав, що газета виходитиме накладом у тисячу примірників і, як і раніше, буде щотижневою.

Він також повідомив, що газету можна буде прочитати і в електронному варіанті на оновленому сайті видання, в соціальних мережах.

“Ми також ведемо переговори з “Укрзалізницею”, розглядаємо варіант продажу випусків у поїздах, які курсують до Херсона, Новоолексіївки. І будемо звертатися з питання поширення в представництво президента в Херсоні, щоб поширювати у Херсонській області. Бажано, щоб газета була і на адміністративному кордоні з Кримом, щоб ті люди, хто боїться везти газету до Крим, могли хоча б читати її при виїзді”, – зазначив Щекун.

Він підкреслив, що переїзд газети був необхідним для того, щоб зберегти державне фінансування і, відповідно, саме видання.

Нагадаємо, Державна газета “Кримська світлиця” видавалася в Криму з 1992 року.

Після рішення про переїзд до Києва кримські співробітники газети заявляли, що вважають таке рішення несправедливим, оскільки не всі журналісти видання зможуть переїхати до Києва, а столичні працівники не знайомі з кримською реальністю і, відповідно, не зможуть об’єктивно відображати те, що відбувається на півострові.

У той же час, генеральний директор Національного газетно-журнального видавництва Щекун відзначав, що ДП “Національне газетно-журнальне видавництво” як видавець газети не може нести відповідальність за штатних працівників, які перебувають на окупованій території.

“Редакція “КС” була захоплена і ліквідована ще в 2014 році. Відповідно, Міністерство культури України як і інші державні відомства, видали директиви про переведення державних установ на материкову частину України”, – сказав Щекун.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це “відновленням історичної справедливості”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter