Україна подала до ЄСПЛ позов щодо Криму

Дата: 02 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України подало до Європейського суду з прав людини позов про окупацію Росією Криму та порушення прав людини на півострові.

Про це повідомив заступник голови Міністерства юстиції України та уповноважений із питань ЄСПЛ Іван Ліщина.

 

Як повідомляє “Європейська правда”, перші слухання у “кримській справі” мають відбутися 27 лютого 2019 року. За підсумками цього засідання Європейський суд з прав людини має ухвалити рішення щодо прийнятності скарги України про т Росії та юридично встановити дату початку фактичного контролю Росії над Кримським півостровом. Україна стверджує, що втратила контроль над Кримом в ніч з 26 на 27 лютого 2014 року. 

Раніше міністр юстиції України Павло Петренко повідомляв, що Європейський суд із прав людини почне розглядати позови Києва проти Росії через Крим і Донбас. Він підкреслив, що ЄСПЛ об’єднав п’ять заяв у три справи.

10 серпня 2018 року Україна подала до Європейського суду з прав людини нову міждержавну скаргу щодо українських політв’язнів Кремля. 

Раніше повідомлялося, що Європейський суд з прав людини розробив механізм прискорення розгляду скарг тисяч постраждалих від війни на сході України.

На розгляді ЄСПЛ перебувають також чотири тисячі позовів громадян, пов’язаних із подіями в окупованому Росією Криму й на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter