Україна готує четвертий позов проти Росії до Європейського суду

Дата: 18 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У вересні Україна планує надіслати ще один позов проти Росії до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це інформує прес-служба Міністерства юстиції України.

“У вересні ми збираємося подати ще один позов проти Російської Федерації за фактами порушення Конвенції з прав людини, які не охоплюються попередніми судовими позовами”, – сказав заступник міністра юстиції Антон Янчук під час зустрічі з представниками Європейської служби зовнішньої діяльності з обговорення наслідків незаконної окупації частини території України.

Тим часом, українська влада веде переговори з Росією про тлумачення і застосування частини конвенцій ООН, де Російська Федерація визнає юрисдикцію відповідного арбітражу.

“Крім того, ми збираємося почати такі переговори щодо інших міжнародних договорів, де Російська Федерація визнає юрисдикцію міжнародних судів та арбітражних інститутів. У результаті ми використовуємо більшість інструментів врегулювання міжнародних суперечок України і Російської Федерації щодо окупації АР Крим, організації та фінансування конфлікту в Донбасі”, – наголосив Антон Янчук.

На його думку, після окупації частини території України вдалося створити правову основу, яка забезпечує вирішення проблемних питань у цій сфері реєстрації прав.

“Ми прийняли Закон “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”. Згідно з цим законом діяльність будь-яких державних органів або посадових осіб на тимчасово окупованій території вважається незаконною, якщо ці органи або особи створені, обрані або призначені в не передбаченому законодавством України порядку”, – зазначив заступник міністра.

Службовець каже, що всі фізичні та юридичні особи зберігають право власності та інші права на нерухоме майно та землю, які розташовані на тимчасово окупованих територіях.

“Ми не визнали жодного документа, виданого установою або органом, який є де-факто органом управління в АР Крим, і не є органом влади України, і збираємося дотримуватися такого підходу в майбутньому”, – сказав Антон Янчук.

Нагадаємо, нині у провадженні Європейського суду з прав людини знаходяться три міждержавні справи проти Росії. Для постраждалих від російської агресії є можливість відсудити у Росії компенсації за втрачені життя та майно. Експерти кажуть, що у постраждалих українців є великі шанси на те, аби виграти справи в Європейському суді з прав людини.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter