Україна надала статус біженця російському активістові Шелковенкову

Дата: 10 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба України 3 жовтня надала статус біженця російському активісту Олександру Шелковенкову, який неодноразово брав участь у протестних акціях на території Росії і за це був підданий адміністративному арешту, а також отримував погрози кримінального переслідування.

Про це Центру інформації про права людини повідомив співкоординатор правозахисного проекту “Без кордонів” Максим Буткевич.

За його словами, на початку травня 2016 року Шелковенков спробував перетнути кордон України, щоб попросити притулку. Але, не знаючи процедури звернення по притулок, Олександр отримав відмову у в’їзді від співробітників Державної прикордонної служби України.

За посередництва проекту EmigRussia Олександр звернувся за допомогою до проекту “Без кордонів”, до представника Уповноваженого з прав людини в Сумській області Ірини Білик, правозахисної організації “Право на захист” і представника УГСПЛ в Сумській області.

Під час консультацій із правозахисниками Олександр ознайомився з порядком подачі документів на притулок і 9 травня успішно перетнув кордон України. За законодавством України співробітники прикордонної служби зобов’язані доставити в управління Державної міграційної служби (ДМС) біженця, що перетинає кордон без документів, що засвідчують особу. Загальногромадянський паспорт РФ не є в Україні документом, що посвідчує особу, а закордонного паспорта РФ в Олександра не було. Наступного ранку прикордонники доставили його в управління ДМС, де було подано заяву з проханням про надання статусу біженця в Україні. Представник Уповноваженого з прав людини та місцеві правозахисники простежили за тим, щоб у Сумах права Олександра не були порушені.

Пізніше, у Києві, Шелковенков отримав подальші консультації від проекту “Без кордонів” і юридичну допомогу від організації “Право на захист”. Проект EmigRussia спільно з російською правозахисною організацією “Меморіал” підготував довідку у справі Шелковенкова про численні затримання за участь в акціях у Росії.

“Ми дуже раді, що вдалося на початковому етапі “біженського шляху” допомогти Олександру – консультацією, роз’ясненням процедури надання притулку в Україні, координацією з колегами з інших організацій, яким ми дуже вдячні за відмінну спільну роботу. Статус біженця, наданий Олександру, – абсолютно правильне рішення ДМС України, оскільки як висловлювання ним своїх політичних поглядів, так і переслідування за ці висловлювання, досить широко відомі. Також не може не радувати, що рішення винесено в досить короткі терміни. Водночас, дуже шкода, що і швидкий розгляд прохання Шелковенкова, і, власне, позитивне рішення, – радше є винятком, а не правилом у справах російських біженців в Україні. Тривалі терміни розгляду прохань про притулок, невмотивовані відмови в статусі біженця або додаткового захисту, невиконання рішень судів, які не влаштовують ДМС, – куди більш звична картина. Залишається лише сподіватися, що рішення у справі Шелковенкова з виняткового випадку стане початком нової тенденції щодо російських біженців в Україні. Хоча підстав для таких сподівань поки що небагато”, – коментує надання статусу біженця Шелковникова Максим Буткевич.

Нагадаємо, у вересні 2016 року Служба безпеки України примусово вислала з України громадянку Росії Амінат Бабаєву, яка просила притулку в Україні.

Окрім того, цієї осені російський біженець Сергій Анісіфоров отримав від ДМС третю за останні два роки відмову в статусі біженця в Україні, незважаючи на те, що право на отримання ним притулку затверджено українськими судами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter