Угорщина відмовляється підтримувати санкції проти Росії у сфері атомної енергетики

Дата: 27 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Угорщина не підтримає жодних санкцій Європейського Союзу проти Росії, що можуть перервати постачання ядерної енергії.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, пише Bloomberg.

Петер Сіярто

“Ми ніколи не підтримували та ніколи не підтримуватимемо жодних санкцій, які ставлять під загрозу наші ядерні інвестиції, прямо чи непрямо”, – сказав Сійярто в Міжнародному агентстві з атомної енергії у Відні.

За його словами, Угорщина буде проти санкцій для Росії, які вплинуть на інженерні, будівельні та інформаційні технології, необхідні для реактора поблизу міста Пакш.

Як відомо, “Росатом” уклав контракт на будівництво нового реактора в Угорщині, який, як очікується, почне працювати до 2030 року.

Сіярто додав, ЄС “уже рухається до рецесії”, після того як санкції порушили ланцюжки постачання енергії зі сходу на захід. За його словами, новий реактор, будівництво якого, як очікується, розпочнеться наступного року, потрібен для “захисту нашого суверенітету”.

Україна домагається внесення російського “Росатому” до нового пакета санкцій Європейського Союзу. 

Раніше Сіярто заявляв, що європейські інститути своїми діями нібито перешкоджають співпраці Будапешта й Москви в межах атомної електростанції “Пакш”.

Сіярто став єдиним міністром із країни ЄС, який зустрівся з очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим на Генасамблеї ООН. Після перемовин він заявив, що не підтримує нових санкцій Євросоюзу.

Нагадаємо, з другої половини липня Запорізька АЕС перебуває під регулярними обстрілами, у яких Україна та Росія звинувачують одна одну. Дві країни також звинувачують одна одну в мінуванні станції.  

Працівники станції звернулися до світової спільноти із закликом “не допустити непоправного” і звинуватили Росію у використанні станції як військової бази, а самих працівників станції утримують як заручників. 

Як повідомлялося, МАГАТЕ під час візиту на ЗАЕС зафіксувала присутність експертної групи “Росатому”, яка, як заявила місії російська сторона, “надає поради щодо ядерної безпеки, захищеності й дій керівництву ЗАЕС”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter