Круглий стіл за участю нападника на “Схеми”: двох представників Мінфіну звільнили – вони заявили, що їх “ввели в оману”

Дата: 30 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Фігурант справи про напад на журналістів програми “Схеми” в Укрексімбанку Ігор Тельбізов 29 грудня зустрівся з медійниками та представниками громадськості під час круглого столу “Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року”.

Представників “Схем” до участі в заході, який відбувся 29 грудня, не запрошували, пише “Детектор медіа”.

Під час круглого столу. Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Раімова

В анонсі заходу повідомлялося, що круглий стіл відбувся за сприяння Національної спілки журналістів, проте пізніше анонс видалили. Скриншот його залишився у “Детектора медіа”.

Разом із Тельбізовим у заході взяли участь член ради Нацбанку України Василь Горбаль, політолог Андрій Гливка, якого в анонсі заходу представили радником Мінфіну, колишній радник Міністерства охорони здоров’я, медіаексперт Дмитро Раімов, телеведучий Сергій Дойко, журналістка Анастасія Товт і телеведуча телеканалу “Наш” Анна Можаровська.

Модерував захід журналіст, ексголовний редактор Радіо НВ, телеведучий Валерій Калниш.

На зустрічі Тельбізов заявив, що ситуація, яка сталася з журналістами в Укрексімбанку за його участю, ганебна та неприпустима, й він шкодує, що це сталося.

Він також заявив, що планує створити “стипендіальну програму для журналістів-початківців та журналістів-розслідувачів”.

За словами Гливки, з інциденту необхідно зробити висновки, врахувавши міжнародний досвід для недопущення подібних скандалів.

Як наголосив в коментарі “Детектору медіа” Гливка, він був на заході як приватна особа і не представляв Мінфін і про це заявив одразу на початку дискусії. За його інформацією, організатором заходу виступив Раімов.

Пізніше стало відомо, що міністр фінансів Сергій Марченко звільнив Гливку та Горбаля після того, як вони взяли участь у зустрічі з Тельбізовим. Це сталося безпосередньо в день проведення заходу.

“Звільнив Андрія Гливку і Василя Горбаля. Більше немає що коментувати”, – сказав міністр “Детектору медіа”.

Обидва звільнених чиновники також прокоментували свою участь у події, повідомляє “Радіо Свобода”.

Горбаль заявив, що його “ввів в оману” Раімов. На своїй сторінці у фейсбуку Горбаль написав, що після круглого столу в нього залишився “дивний і неприємний післясмак”. У коментарях під публікацією він відповів одному з читачів, що це була “маніпулятивна спроба відбілити одного з учасників інциденту в Укрексімбанку”.

Джерело: фейсбук-сторінка Василя Горбаля

“Мені прикро, що дав ввести себе в оману щодо мети заходу Дмитру Раімову, що запросив мене. Хоча мій виступ і дисонував із загальним фоном дискусії, все решта залишиться на совісті організаторів і явно не покращить взаємну довіру. Те, що захід ініційований Тельбізовим, не анонсувалось, а місце проведення “розслабило” навіть мене з моїм досвідом”, – написав Горбаль.

Джерело: фейсбук-сторінка Василя Горбаля

За даними видання, Гливка пояснив, що відвідав “круглий стіл на запрошення товариша”. Темою, за його словами, мала бути комунікація банків з журналістами та суспільством. Він також повідомив, що попередив організаторів, що не представлятиме Мінфін.

“Прийшовши на захід і побачивши табличку з моїм ім’ям, знову наголосив на самому заході, що не говорю від імені Мінфіну. Матеріали, які вийшли після, не відображають позицію Мінфіну та міністра. Вважаю, що це неприпустимо! Написав заяву на звільнення, яку прийняв міністр”, – заявив Гливка.

Раімов на власній сторінці у фейсбуку зазначив, що всі сторони круглого столу знали тему. До того ж він просив НСЖУ запросити до участі в заході журналістів “Схем”.

“Тема круглого столу була публічною. Усі сторони, шановні журналісти, НСЖУ, експерти знали про тему та участь. На початку роботи модератор ще раз наголосив, що присутній Ігор Тельбізов. Далі всі висловлювалися і досить жорстко, протягом 1,5 години. Мені здається дивним, що беруть участь, а потім кажуть, що не знали. Також я маю скриншоти особистого листування, де ми просимо НСЖУ запросити “Схеми”, тому що у них є прямий контакт”, – уточнив він.

За його словами, під час заходу сталася “складна розмова”, а його основною метою було “допомогти діалогу, що можна цькування змінити на діалог; підкреслити, що можна спокутувати свою провину”.

Раімов уточнив, що ініціатором зустрічі стала Агенція кризових комунікацій, де він є науковим керівником, а НСЖУ лише “люб’язно пішов на те, щоб дати майданчик для діалогу”. 

Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Раімова

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Ексголові банку нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі. Наразі всі вони звільнені зі своїх посад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter