Убивство Катерини Гандзюк: розслідування щодо недбалості херсонських правоохоронців поновили

Дата: 18 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Херсонська обласна прокуратура скасувала постанову про закриття кримінального провадження, порушеного 2018 року щодо можливої недбалості місцевих поліцейських на початковому етапі розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомив адвокат Масі Найєм на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото: Наталія Адамович

Рішення ухвалено на підставі того, що слідчий не забезпечив всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, чим допустив порушення вимог статей 2 і 9 Кримінально-процесуального кодексу України, уточнив адвокат.

Скриншот допису на фейсбук-сторінці Масі Найєма

В ухвалі, зокрема, йдеться про те, що слідчі не допитали всіх працівників поліції, які залучалися до розслідування справи про вбивство Гандзюк, не витребувано інформації щодо проведення службових розслідувань стосовно можливої недбалості працівників поліції, не допитано жодного процесуального керівника в провадженні, керівництво обласної прокуратури.

Також не долучено звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Гандзюк та інших громадських діячів.

Джерело: фейсбук-сторінка Масі Найєма

“Відтепер всі дії по цій справі (про вбивство Гандзюк. – Ред.) будуть під увагою суспільства, і слідчі ДБР мають зрозуміти відповідні наслідки”, – наголосив Найєм.

Раніше Громадське з посиланням на відповідь від ДБР повідомило про закриття справи щодо ймовірної службової недбалості працівників поліції Херсонської області, які першочергово розслідували напад на Гандзюк і, ймовірно, могли сприяти втечі обвинуваченого колишнього помічника депутата Херсонської облдержадміністрації Олексія Левіна з України.

Радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада того ж року вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. Жінка висвітлювала проблеми місцевої політики, корупцію в правоохоронних органах, виступала за збереження Олешківських лісів.

П’ятьох виконавців нападу 2020 року засудили від трьох до шести років ув’язнення.

Справу підозрюваних в організації нападу на активістку ексголови Херсонської облради Владислава Мангера та Левіна розглядає Дніпровський райсуд Києва. Станом на 17 червня 2021 року суд завершив дослідження письмових доказів. Обидва обвинувачені перебувають під вартою, згідно з останнім рішенням суду, до 11 грудня 2021 року.

Під час допиту в суді 18 серпня Левін розповів, що до нього нібито звертався ексзаступник голови Херсонської облдержадміністрації Євген Рищук і просив “провчити” Гандзюк.

Активісти постійно наголошують, що Рищук причетний до змови стосовно нападу на Гандзюк. Проте в Генпрокуратурі стверджують, що в них бракує доказів для вручення йому підозри.

26 жовтня 2021 року активісти звинуватили адвокатів Мангера в затягуванні розгляду справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter