У жовтні 25 разів порушили права журналістів — ІМІ

Дата: 01 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

У жовтні поточного року Інститут масової інформації зафіксував 25 випадків порушень прав журналістів і свободи слова. Серед них — 10 перешкоджань журналістам, 5 фактів погроз і залякувань, 3 побиття і напади, 3 випадки ненадання доступу до інформації, а також по 2 випадки політичного та юридичного тиску.

Згідно з даними щомісячного моніторингу ІМІ “Барометр свободи слова”, найбільше у жовтні порушували право журналістів на професію представники місцевої влади (7 випадків), правоохоронці та приватні особи (по 6 випадків).

Регіонами-лідерами порушень є Київ (11), Одещина та Полтавщина (по 3 випадки).

Серед зафіксованих випадків перешкоджань є недопуск на сесію Одеської міськради; намагання відібрати камеру в оператора у Чернівцях; перешкоджання членами виборчої комісії на Одещині під час виборів до об’єднаних територіальних громад, а також кандидатом у депутати та приватними особами на Херсонщині.

Всі три випадки побиття журналістів сталися у Києві під час висвітлення події біля Святошинського районного суду, де обирали запобіжний захід лідеру добровольчого руху ОУН Миколі Коханівському. У всіх цих випадках фізичну силу до журналістів застосували правоохоронці. Постраждали, зокрема, журналісти УНІАН, “Громадського” та “Страна.ua”.

Погрози отримувала журналістка антикорупційного проекту Bihus.info Мар’яна Мотрунич від голови Київського осередку “Батьківщини” Костянтина Бондарєва.

А журналіст програми розслідувань “Схеми” Олександр Чорновалов заявив про зовнішнє спостереження, що вважається залякуванням.

Крім того, ІМІ зафіксував два випадки на анексованому півострові Крим. Зокрема, Міністерство юстиції Росії у листі на адресу редакції проекту “Радiо Свобода” “Крим.Реалії” повідомило, що видання може “зазнати обмежень”, оскільки нібито потрапляє під ознаки російського закону про обмеження для організацій-іноземних агентів. Інший випадок стався у Бахчисараї, де правоохоронці затримали двох стрімерів, що висвітлювали обшуки у кримськотатарських активістів.

Таким чином, з початку 2017 року ІМІ зафіксував 232 випадки порушень свободи слова та прав журналістів. Серед них — 74 випадки перешкоджання, 34 – обмеження доступу до інформації, 31 погроз, 24 побиття та 5 випадків цензури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter