У Росії невідомі викрали співробітника Amnesty International: чоловіка били та погрожували вбити рідних

Дата: 16 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

На початку жовтня в Інгушетії невідомі викрали та побили співробітника міжнародної правозахисної організації Amnesty International Олега Козловського.

Про це на своїй сторінці повідомив сам Козловський.

З кінця вересня в російському регіоні продовжуються мирні протести місцевих жителів, які виступають проти передання землі Інгушетії сусідній Чечні. Козловський приїхав до столиці регіону Магаса 5 жовтня для моніторингу.

“Увечері 6 жовтня до мене в готель прийшов невідомий хлопець і сказав, що зі мною хоче зустрітися один з організаторів мітингу. Я, зрозуміло, погодився і вийшов за ним на вулицю”, – написав чоловік.

Після цього його посадили в авто та вивезли за межі міста:

“Відібрали телефон і всі речі й вивезли з міста, пригнувши голову до колін, щоб я нічого не бачив. Дорогою питали, хто я, на кого працюю, навіщо приїхав, з ким зустрічався. Приїхали на якесь поле, де мене роздягнули, знімали фотографії та відео, погрожували їх опублікувати, зґвалтувати. Побили, зламали ребро, пару разів приставляли пістолет до потилиці й казали, що зараз застрелять”.

Під час викрадення двоє в масках сказали Козловському, що працюють у Центрі протидії екстремізму, та пропонували співробітництво.

Протести в Інгушетії 

“Коли домогтися від мене чогось не вдалося, запропонували укласти “угоду”: мене відпускають, але я мовчу про те, що трапилося. Я спочатку відмовився, сказавши, що ми не в рівному становищі, щоб про щось домовлятися, а мій обов’язок – розповісти правду про те, що відбувається в республіці. Після ще одного інсценування страти і погрози вбити моїх дітей довелося погодитися на “договір”, – розповів він.

Після повернення в готель правозахисник розповів про викрадення та покинув територію РФ разом із сім’єю.

На ситуацію з Козловським уже відреагувала директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс.

“Цей насильницький інцидент викликає шок і тривогу. Але влада повинна розуміти, що нас не зможуть залякати люди, які ховаються за масками. Ми подали заяву про злочин до російських компетентних органів. Олега викрали на очах у співробітників готелю і в полі зору камер відеоспостереження в місті, яке через протести просто затоплене поліцейськими. Ті, хто несе відповідальність за цю боязку атаку, повинні бути негайно знайдені і віддані під суд”, – заявила вона.

Згодом на ситуацію прокоментувала й офіційна влада республіки. Глава Інгушетії Юнус-Бек Євкуров заявив, що вважає повідомлення про викрадення Козловського провокацією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter