“Підриває наш бойовий дух” — у Харкові ультраправі зірвали лекцію про ЛГБТ-рух

Дата: 14 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Близько п’ятнадцяти представників праворадикального угрупування перешкоджали проведенню лекції правозахисниці Анни Шаригіної “ЛГБТ-рух в Україні та світі”, що проходила 13 лютого в харківській Книгарні “Є”.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила очевидиця Віра Чернигіна.

Представники “Фрайкор” у Книгарні “Є”. Фото: Віра Чернигіна, Facebook

“Згідно з заявами лідера угрупування, вони не допустять дискусії про “гомосексуалізм” в прифронтовому місті”, – розповіла вона.

За словами Чернигіної, патрульні, котрі приїхали на виклик, порекомендовали слухачам лекції розійтися та “не провокувати опонентів”.

Лекторка Анна Шаригіна зазначила, що згодом до книгарні приїхав її власник, який просив хлопців піти. Проте вони залишилися, апелюючи до того, що прийшли до книгарні по книжки і мають право в ній знаходитися.

“Поліція сказала власнику книгарні, що краще б всі пішли, поки ці хлопці не розлютилися і не почали трощити приміщення і бити людей. І власник книгарні попросив нас піти. І ми пішли”, – наводить слова правозахисниці “Громадське радіо”.

Шаригіна також зауважила, що люди, котрі зірвали лекцію, неодноразово говорили, що є членами організації “Фрайкорпс”.

Водночас на Facebook-сторінці організації “Фрайкор” є відеозапис учорашньої появи її активістів у харківській Книгарні “Є”.

“Ми прийшли сюди, щоб висловити свою активну громадську позицію стосовно таких заходів. На нашу думку, неприпустимими є пропаганда ЛГБТ-ідеології, якоїсь, вибачаюсь, такої збоченої толерантності у прифронтовому місті, в Харкові, коли йде війна, коли в нас кожен день є загиблі та поранені”, – заявив на відео один з представників “Фрайкору”.

На відео він також пояснив, що тієї ж думки дотримуються всі харків’яни. На запитання від слухачки, яким чином лекція впливає на бойових дух, чоловік відповів: “Ми бійці добровольчих батальйонів і цей захід підриває наш бойовий дух”.

У Facebook представники організації називають себе “новим самостійним рухом”, мета якого – “діяти самостійно і захищати не особисті політичні інтереси окремих політиків та олігархів, а виключно інтереси держави”.

В офіційній заяві Жіночого об’єднання “Сфера”, членкинею якого є Анна Шаригіна, дії осіб, що зірвали лекцію, оцінюються як спроба наступу на свободу слова і свободу самовираження, а їх висловлювання – як мова ворожнечі та підбурювання до дискримінації.

“Ми закликаємо керівництво Національної поліції України уважно поставитися до нових викликів та забезпечити права громадян та громадянок на свободу слова, свободу самовираження та свободу мирних зібрань”, – наголошують авторки заяви.

Повторення зірваної лекції відбудеться 16 лютого о 19:00 в медіацентрі “Накипело” (Харків, вул. Свободи 7/9). Після лекції організатори запрошують усіх поговорити про новітні стратегії різних суспільно-політичних рухів та спробувати знайти спосіб запрошення до конструктивного діалогу представників полярних ідеологій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter