У Human Rights Watch заявили, що Росія та Сирія застосовують касетні бомби

Дата: 21 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники говорять, що з 30 вересня на території Сирії щонайменше 20 разів застосовували касетні боєприпаси.

Як повідомляє РБК, всього, за інформацією правозахисників, в результаті цих ударів постраждали 35 мирних мешканців – у тому числі 5 жінок і 17 дітей, десятки людей отримали поранення. Дві атаки припали на табір біженців, одна – на школу в передмісті Дамаска, говориться в доповіді.

Правозахисники стверджують, що Human Rights Watch змогла встановити: касетні бомби, застосовувані в Сирії, були виготовлені в СРСР і Росії. Деякі типи касетних боєприпасів зафіксовані тільки після початку російської операції. Це означає, що їх або застосували російські сили, або російська влада поставила їх сирійському уряду.

Правозахисники також наголошують, що за авіаударами в сирійських провінціях Алеппо, Хама та Ідліб може стояти лише урядова армія Сирії чи російські повітряно-космічні сили, бо озброєні опозиційні групи не використовують авіацію. Всі удари зафіксовані на територіях, контрольованих опозицією. При цьому неможливо встановити, хто відповідальний за них – урядові війська або російські сили, оскільки вони беруть участь в операціях спільно і використовують однакову зброю.

Правозахисниками також був зафіксований випадок застосування ракети 9M55K, яка була запущена з бази на північ від міста Хама, в районі, контрольованому сирійськими військами.

Нагадаємо, 30 вересня під час бомбардувань позицій угруповання “Ісламська держава” загинули щонайменше 30 людей, 12 з них – діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter