“У злочинців можна брати інтерв’ю, але…”: КЖЕ розказала, що не так із Гордоном

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Журналісти мають право брати інтерв’ю в диктаторів, воєнних злочинців та інших подібних осіб, але водночас вони мають дотримуватися низки правил, наприклад, не робити інтерв’ю в прямому ефірі з терористами.

Про це йдеться в заяві Комісії з журналістської етики (КЖЕ) з приводу оприлюднення засновником інтернет-видання “Гордон” Дмитром Гордоном інтерв’ю з так званою “експрокуроркою” окупованого Криму Наталією Поклонською та одним з ватажків бойовиків так званої “ДНР” Ігорем Гіркіним.

КЖЕ зазначає, що часом такі особи є єдиним джерелом отримання суспільно важливої інформації, що обґрунтовує необхідність розмови з ними. Проте, беручи такі інтерв’ю, журналісти та редакції повинні зберігати контроль над повідомленнями, які звучать у них, уважно ставитися до етичних питань, які постають під час надання трибуни таким персонам.

“Також це означає, що не варто брати інтерв’ю в правопорушників (у тому числі терористів) у прямому ефірі/ наживо. Це загальносвітова практика, яку застосовують медіа, які дорожать репутацією і довірою аудиторії (наприклад, це правило прописано в Редакційних настановах Бі-Бі-Сі)”, – заявляють у КЖЕ.

Комісія журналістської етики також вважає, що в інтерв’ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним не були дотримані етичні норми та професійні стандарти, це, зокрема, завадило автору переконливо розкрити аудиторії погляди інтерв’юйованих.

“Дмитро Гордон не у всіх випадках коментував висловлювання інтерв’юйованих, які, зокрема, заперечували право українського народу на державність, суверенітет України в рамках міжнародно визнаних кордонів, самостійність українського народу в ухваленні рішень, у виборі шляху розвитку суспільства і держави. <…> Журналіст також ніяк не відреагував на расистське висловлювання Поклонської. <…> У значному числі епізодів інтерв’ю могло скластися враження, що автор не лише погоджується з цими поглядами, а й схвалює їх, а також дії, спричинені такими поглядами”, – йдеться в тексті заяви.

Водночас члени КЖЕ заявляють про неприпустимість закликів до розправи над журналістом навіть у разі, якщо особи, з якими він спілкується, спричиняють загальне негативне ставлення чи сама робота журналіста є не досить професійною.

Комісія також зазначає, що журналіст перестає виконувати свої основні функції, якщо він є агентом спецслужб.

“Викликають осуд непідтверджені заяви Дмитра Гордона про співпрацю з українськими спецслужбами та правоохоронними органами. Також КЖЕ засуджує можливість використання фахівців, які працюють у медіасфері (у тому числі й журналістів), спецслужбами у власних цілях. Адже таким чином аудиторію вводять в оману щодо цілей і способів здійснення журналістської діяльності”, – наголошує Комісія з журналістської етики.

Разом з тим, два члени КЖЕ, підписавшись під більшістю тез спільного документа, висловили окрему думку щодо одного з аспектів заяви.

Так, Тетяна Печончик та Сергій Гузь не згодні з позицією більшості членів КЖЕ щодо “негативного ставлення до форми й змісту інтерв’ю Дмитра Гордона з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним. Зокрема, до фактів недотримання етичних норм та професійних стандартів”.

На їхню думку, Кодекс журналістської етики не містять застережень чи правил щодо форми інтерв’ю і не встановлює вимоги до журналіста висловлювати свою згоду чи незгоду з тим, що каже особа, у якої беруть інтерв’ю.

“Відповідно до діючих норм Кодексу етики та законодавства України, журналіст взагалі може утримуватися (а часом навіть зобов’язаний утримуватися) від надання власних оцінок чи висловлювання своєї згоди або незгоди з тим, що говорить особа в інтерв’ю. Тож, вочевидь, КЖЕ не може вимагати від журналіста розкриття його особистих поглядів та переконань для легітимізації того чи іншого матеріалу, у тому числі й інтерв’ю”, – йдеться в окремій думці.

Як відомо, засновник видання “Гордон” Дмитро Гордон у травні записав два відеоінтерв’ю з колишньою “прокуроркою” окупованого Криму, нині депутаткою Держдуми Росії Наталією Поклонською та колишнім ватажком російських бойовиків Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Увечері 18 травня під офісом Гордона відбулась акція протесту. Сам Гордон написав відеозвернення, в якому заявив, що вищевказані інтерв’ю були зроблені “в співдружності” з українськими спецслужбами й матеріали вже надіслані до “Міжнародного суду Гааги”.

У СБУ сказали, що подібна “співпраця” з журналістами не передбачена законом, але спецслужба вивчає та аналізує інтерв’ю Гордона і може використати як додатковий доказ захоплення Росією території України.

Також про можливість використання фактів з інтерв’ю в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі повідомили в Офісі генпрокурора.

Зокрема, українські правоохоронці вважають, що Гіркін уперше особисто підтвердив обізнаність про кримінальне переслідування Нідерландами за підозру в збитті МН17.

У відомстві нагадують, що у своїй практиці МКС використовує відеоінтерв’ю та інші медіаджерела як докази під час розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter