У жодній країні світу немає гендерної рівності у сфері праці – дослідження Світового банку

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Світовий банк уперше проаналізував інформацію щодо 190 країн у контексті впливу політик безпеки й догляду за дітьми на жінок, які працюють. Зрештою, під час дослідження зʼясувалося, що жодна країна світу не надає жінкам однакових з чоловіками можливостей у сфері праці.

Про це пише The Guardian.

Фото: Canva

Авторка звіту Теа Трумбіч зазначила, що питання безпеки й політики догляду за дітьми особливо впливають на працездатність жінок. Насильство може фізично перешкодити їм ходити на роботу, а витрата значної кількості часу на догляд за дитиною може зробити зайнятість непомірно високою.

У звіті також зазначається, що, попри те що 95 країн ухвалили закони про рівну оплату праці, лише 35 з них справді вжили заходів для подолання гендерного розриву. У всьому світі жінки заробляють лише 77 центів з кожного долара, заробленого чоловіком.

Менш ніж половина країн мають фінансову підтримку або податкові пільги для батьків, у яких є маленькі діти. І менш ніж третина країн мають стандарти якості догляду за дітьми, які могли б гарантувати батькам безпеку їхніх дітей.

У 81 країні пенсійні виплати жінкам не враховують періодів відсутності на роботі, повʼязаних з доглядом за дитиною.

Крім того, у 151 країні є закони проти сексуальних домагань на робочому місці, однак лише 40 країн мають закони, які охоплюють домагання в громадських місцях або в громадському транспорті. Це означає, що жінки не захищені, коли прямують на роботу.

“У всьому світі дискримінаційні закони й практики заважають жінкам працювати або розпочинати бізнес на рівних правах із чоловіками. Подолання цього розриву могло б збільшити світовий валовий внутрішній продукт більш ніж на 20%, подвоївши темпи глобального зростання впродовж наступного десятиліття, але реформи сповільнилися”, – додав головний економіст Світового банку Індерміт Гілл

Нагадаємо, що студентки Вінницького державного педагогічного університету Кіра Коваль та Леся Бублікова створили комікс про іншу, феміністичну версію казки “Попелюшка”. Їхня викладачка знайшла спонсорів та допомогла видати цей комікс у ста примірниках. 

В оригінальній казці, як каже Кіра, Попелюшка отримує успіх у житті завдяки принцу і феї, яка допомагає їй потрапити на бал, а також дає їй гарну сукню. 

“У нашій історії вона всього добивається своїми зусиллями. Вона працює на роботі, хоча спочатку їй дають завдання по типу “принеси кави”, “подай папери”, притому що це не входить в її обов’язки, тож згодом вона йде з цієї фірми. Починає шукати однодумців, розповідає про рівність, пояснює, що важливо поважати інших, і завдяки клопіткій праці потрапляє в нову фірму”, – зазначила дівчина. 

У своєму коміксі “Я не попелюшка” Кіра прагнула показати, що кожна людина може домогтись успіху самостійно, головне – наполегливість та бажання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter