У Зеленського розповіли, чого чекати посадовцям, “суддям”, силовикам та вчителям в деокупованому Криму

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

 Громадянам України в Криму не треба боятися повернення під суверенітет Української держави. 

Про це заявила у своїй колонці представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева для УП.

Таміла Ташева

Представниця президента наголосила, що не можна заперечувати той факт, що не у всіх мешканців окупованого Кримського півострова була можливість виїхати з нього у 2014 році або пізніше. У них, за її словами, була низка причин: відсутність фінансів та можливості закріпитися на новому місці, прив’язаність до півострова з різних причин: власне майно, хворі батьки, приватний бізнес, маленькі діти.

“У подальшому, після деокупації, неправильним було б влаштовувати “полювання на відьом” та карати людей просто за те, що вони виживали в окупації. Приватні підприємці, лікарі, електрики, пожежники, якщо вони не пішли на війну проти України, та навіть ті, хто працював в окупаційних адміністраціях, але на незначних посадах та не брав участі в прийнятті управлінських рішень – це тисячі осіб, які здебільшого не чинили злочинів і не мають нести кримінальну відповідальність, в тому числі і через надмірне навантаження на майбутні судові та правоохоронні органи”, – повідомила Таміла Ташева. 

Вона вказує, що не можна переслідувати бухгалтерів у сільрадах тимчасово окупованого Криму чи двірників, які мали офіційне працевлаштування в окупаційних міських радах. 

Ще раз: якщо мешканець окупованого півострова не сприяв окупації, не займався пропагандою та не підтримував війну і подібне, він не має нести кримінальну відповідальність за співпрацю з окупаційними адміністраціями.

Таміла Ташева

Окремо представниця президента торкнулася питання відповідальності вчителів. Вона наголосила, “якщо вони не “промивали мізки” дітям в Криму пропагандистською історією РФ, не тиснули на дітей, активно впроваджуючи освітні стандарти країни-окупантата, та не займалися мілітаризацією освіти, такі вчителі не повинні нести кримінальну відповідальність”

Вона додала, що наразі збирається інформація про осіб, які займають окупаційні управлінські посади та мілітаризують свідомість дітей на півострові.

Крім того, Таміла Ташева заявила, що українські правоохоронці переслідуватимуть, окрім окупаційних силовиків, також і кримських “суддів”, які ухвалювали на півострові незаконні рішення.  Серед них вона відзначила Андрія Кулішова, Тетяну Пиркало, Ігоря Крючкова, Віктора Можелянського, Наталію Кулинську, Длявера Берберова та Віктора Зінькова

У представництві президента України в АРК анонсували, що одним із пріоритетних завдань Української держави після деокупації півострова стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв окупації, вчиняв злочини проти людяності, здійснював воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид.

Водночас Таміла Ташева зауважила, що українське кримінальне законодавство наразі, на жаль, не враховує контексту настільки тривалої окупації, як у випадку із Кримським півостровом. 

Вона вказує, що положення статей 111-1, а також 111-2 Кримінального кодексу України, які набули чинності у березні та квітні 2022 року, відповідно, не можуть бути релевантними для Криму, зважаючи на тривалість  тимчасової окупації та особливості проживання громадян України в таких умовах. 

“Життя не зупинилось одномоментно з приходом росіян в Крим: двірники прибирали вулиці, пожежники гасили пожежі тощо. Разом з експертами ми напрацьовуємо необхідні механізми притягнення до відповідальності, які враховуватимуть контекст Криму та тривалої окупації. Головна ідея – покарання невідворотне, але покарання має настати лише для дійсно винних у перерахованих раніше злочинах”, – обґрунтувала Таміла Ташева і додала, що разом з розробкою механізмів притягнення до відповідальності, влада почала роботу над розробкою підходів для застосування амністії та люстрації, які можуть бути застосовані після деокупації Кримського півострова. 

За її поясненням, люстрація має стати фільтром для перевірки осіб, які обіймали незначні посади та не вчинили міжнародних злочинів.

“Добре висвітлений подібний досвід в історії Німеччини після об’єднання ФРН і НДР у 1990 році. Тоді всі державні службовці повинні були подати повторне прохання про прийом на роботу. Разом із заявою претенденти на ту чи іншу посаду повинні були заповнити анкету, яка містила питання про їхні політичні функції в НДР і про наявність контактів з органами держбезпеки. Кожна справа розглядалася індивідуально в залежності від типу співпраці, її тривалості та мотивів люстрованого”, – написала вона.

Водночас, на її переконання, новостворений механізм люстрації в Україні має бути побудований з урахуванням існуючих недоліків уже діючої в Україні люстраційної моделі, визначеної Законом України “Про очищення влади”. 

Також він має включати, крім визначених, більш широкий перелік категорій осіб, які не зможуть претендувати на зайняття певних посад після деокупації. Наприклад, педагогічні та науково-педагогічні працівники у певних сферах: гуманітарні дисципліни, дипломатія, військово-патріотичне виховання, керівники медичних закладів тощо. 

Також новий механізм люстрації має містити умови звільнення від обмежень: проходження перепідготовки, підвищення кваліфікації. Але разом із тим так звані “посадовці” з окупаційних адміністрацій взагалі не повинні мати права обіймати будь-які посади в українських органах влади, які стосуються сфери прийняття рішень на національному або регіональному рівнях.

“Це все, звісно ж, потребує обговорення та затвердження парламентом. Ми не уповноважені говорити про чіткі терміни покарання та позбавлення волі, але точно знаємо, що всі правопорушення будуть зафіксовані, а ті, хто причетний до злочинів — мають понести відповідальність. Логіка проста: ми захищатимемо наших громадян від всіх, хто вчиняв злочини весь цей час в окупованому Криму, щоб мешканці українського півострова врешті змогли повернутися до вільного, нормального життя у європейській країні”, – наголосила представниця президента. 

Напередодні керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний пояснив, кого з кримських підприємців і за які злочини будуть переслідувати українські правоохоронці.  

Раніше у Представництві президента України в АРК розкрили державну політику щодо окупаційних документів після звільнення Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter