У Зеленського розкрили державну політику щодо окупаційних документів після звільнення Криму

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Україна не визнаватиме російські паспорти, видані владою РФ громадянам України в анексованому Криму та деякі інші документи, що суперечать українському законодавству.

Про це заявила у своїй колонці представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева для УП.

Таміла Ташева

Таміла Ташева наголосила, що Україна не визнає нікчемні окупаційні паспорти, якими країна-окупант примусово паспортизувала громадян України в межах її політики колонізації Криму

Вона зазначила, що в українському законодавстві вже є процедура верифікації та відновлення українських документів, якщо вони були втрачені або виходять вперше. Утім вона наразі є “досить складною”.

Таміла Ташева повідомила, що Представництво Президента України в АРК активно працює над розробкою всіх необхідних механізмів для усунення наслідків тимчасової окупації на півострові. У міжнародному досвіді вже були схожі прецеденти. Хорвати після деокупації своїх територій у 1995 році теж верифікували документи своїх громадян, які ті отримали під час окупації, та замінювали їх на хорватські.

“Ми будемо працювати над тим, щоб максимально спростити її для мешканців півострова, яким довелося жити в умовах окупації… Верифікація документів та їхня заміна на українські – це один з найважливіших аспектів, адже це дозволить громадянам України, які примусово отримали російські паспорти, брати повноцінну участь у житті своєї держави”, – пояснила Таміла Ташева.  

Також вона зауважила, що в українському законодавстві є процедура отримання свідоцтв українського зразка про смерть чи народження, адже, окрім паспортів, через протиправне поширення на півострові окупаційної юрисдикції, громадяни України в тимчасово окупованому Криму отримували й інші окупаційні документи.

Розгляд державними органами таких документів не означає автоматичного визнання окупаційних адміністрацій як чинних, наголосила вона.

“Вже зараз Міністерство юстиції, Мінреінтгерації та Представництво Президента України в АР Крим працюють над законодавчим закріпленням процедури отримання документів про народження та смерть. Але це лише невелика частина документів, які потрібно буде верифікувати”, – сказала Ташева.

За її словами, Україна однозначно не визнаватиме усиновлення дітей громадянами РФ, які не мають жодного стосунку до українського громадянства, а також і так звану націоналізацію майна

Серед інших аспектів державної політики Таміла Ташева повідомила, що “ймовірно, доведеться переглядати практично всі рішення”, які виносили понад вісім років тимчасової окупації Криму незаконні формування, що називають себе “судами”.

“Але попереду процедура, почерговість та пріоритетність перегляду. Передусім йтиметься про ті справи, в яких зафіксовані порушенням прав людини та ті, в яких однією зі сторін були окупаційні адміністрації”, – написала Таміла Ташева.

При цьому вона висловила переконання, що всі політв’язні, які знаходяться в місцях несвободи через сфальсифіковані звинувачення від окупантів з вироками окупаційних “судів”, будуть звільнені навіть без перегляду справ

Будівля незаконного формування, що називає себе “верховним судом республіки Крим”

Очільниця відомства наголосила, що Україна хоче забезпечити для мешканців Автономної Республіки Крим та міста Севастополя максимально “безболісні” та прості процедури заміни окупаційних документів на документи державного зразка та мінімізацію негативних наслідків невизнання державою певних видів окупаційних документів.  

Тому що верифікація документів – це насамперед турбота про наших громадян, яким довелося прожити ці роки в окупації. Держава не забула про них, і боремося ми не лише за територію, а в першу чергу за наших людей. Ще раз наголошую, що Україна не визнає окупаційні документи, а всі мешканці Кримського півострова були і залишаються громадянами України. Ми хочемо, щоб вони брали повноцінну участь у житті своєї держави, яка прямує до членства в ЄС.

Таміла Ташева

Як відомо, усі роки тимчасової окупації півострова Росія проводила агресивну політику колонізації Криму. Із 2014-го до 2021 року в Крим незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці. 

Крім того, як вказує Представництво Президента України в АРК, Росія вчинила інший воєнний злочин – примусову паспортизацію громадян України. У разі відмови від документів країни-окупанта, права громадян України на медичний захист, соціальну та пенсійну допомогу, офіційне працевлаштування обмежувалися з боку окупантів. Громадяни України на півострові були змушені отримувати окупаційні паспорти, щоб їх, зокрема, не вигнали з власних осель та не відібрали бізнес. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter