У ЄС схвалили першу угоду щодо регулювання штучного інтелекту

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
9 грудня представники Європарламенту, країн–членів ЄС і Єврокомісії схвалили комплекс законів, що регулюють використання штучного інтелекту (ШІ). Це – перша спроба блоку регулювати ШІ. Переговори у європейському парламенті тривали 36 годин.
 
Про це пишуть BloombergPolitico та The Guardian.
 
Фото з відкритих джерел

Узгоджений текст угоди тепер мають офіційно ухвалити Європарламент і Єврорада, щоб він став законом ЄС.

“Ми перші у світі встановили справжнє регулювання ШІ та майбутнього цифрового світу, яким керуватиме штучний інтелект, спрямовувавши розвиток і еволюцію цієї технології в людиноцентричному напрямку”, – зазначив один з ініціаторів ухвалення цієї угоди євродепутат Драгош Тудораке.

Європейським представникам вдалося досягти згоди щодо біометричного розпізнавання облич за допомогою ШІ, використання ШІ правоохоронними органами, розгортання ШІ у критичній інфраструктурі, відповідальності розробників таких програм, як ChatGPT від OpenAI і Bard від Google, штрафів для компаній, які порушуватимуть правила, тощо.

За словами комісара з питань внутрішньої торгівлі Тьєррі Бретона, “історична” угода між Європарламентом і державами–членами ЄС також регулюватиме соціальні медіа та пошукові системи, зокрема X, TikTok і Google.

“Європа стає першим континентом, що встановив чіткі правила використання штучного інтелекту”, – написав Бретон.

 

Деякі деталі угоди чиновники мають доопрацювати в найближчі тижні, але учасники переговорів загалом погодилися регулювати генеративний штучний інтелект, встановивши основні правила прозорості для всіх розробників.

Нагадаємо, у жовтні поточного року в Україні розробили дорожню карту регулювання штучного інтелекту. Йдеться про кроки, що дадуть змогу українським компаніям у сфері ШІ конкурувати з європейськими, залучати інвестиції й напрацювання. Також правила мають зробити цифрове середовище безпечним для людини.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в адміністрації президента США Джо Байдена досліджують можливі заходи для регулювання систем штучного інтелекту, оскільки виникають питання щодо його впливу на національну безпеку та освіту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter