У війні проти Росії загинули 123 українські митці – Точицький

Дата: 21 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Від початку повномасштабного вторгнення у війні проти Росії загинули вже 123 українські митці, які захищали батьківщину зі зброєю в руках.
 
Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький.
 
Українські митці, які загинули унаслідок російського вторгення. Джерело: theukrainians.org

Посадовець додав, що ця війна дійсно спрямована на знищення всього українського. Української культури, мови, ідентичності.

“Ми маємо вже своє розстріляне покоління митців. Це 123 артисти, які зі зброєю в руках захищали нашу з вами історію”, – підкреслив Точицький.

Він зазначив, що питання збереження нашої ідентичності, яка є частиною великої європейської спадщини, є завданням національної безпеки.

“В цілому наші із вами колеги чітко розуміють, що ця війна має серйозні ознаки геноциду. І ми будемо робити все, щоб саме таким чином це було представлено в міжнародних судових інституціях”, – наголосив міністр.

За його словами, на зустрічах із західними партнерами обговорюється питання стратегії, яким чином зробити так, щоб не лише зберегти те, що лишилося, а й повернути власне ті спадки, які залишилися на окупованих територіях.

Нагадаємо, у листопаді минулого року український ПЕН та The Ukrainians Media запустили онлайн-проєкт “Люди культури, яких забрала війна” – це серія текстових портретів, зібраних на окремому сайті.

Спецпроєкт покликаний зберігати пам’ять про людей, яких українська культура втратила у війні, та водночас свідчити про геноцидальні наміри Росії.

Серед людей культури, вбитих під час повномасштабної війни Росії проти України, – десятки письменників, музикантів, акторів, перекладачів, бібліотекарів, художників, скульпторів, фотографів, археологів, диригентів, як чоловіків, так і жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter