У австрійському Відні запрацювала фотовиставка “Україна. Після вторгнення”

Дата: 26 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У столиці Австрії Відні відкрилася фотовиставка “Україна. Після вторгнення”, на якій представлено роботи 25 українських фотокореспондентів, зроблених з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року.

Експозицію, розташовану в Центрально-Європейському університеті, презентувала Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) у межах діяльності Коаліції “Україна. П’ята ранку”.

Джерело: mipl.org.ua

Події, зафіксовані на світлинах, також документували представники Коаліції, розповіла координаторка МІПЛ Ольга Решетилова. За її словами, вона готувала на відкриття іншу промову.

“Але сьогодні о 5-й ранку прокинулася від звуку літака, який летів над готелем. Це дуже страшний звук для українців. Водночас побачила повідомлення від свого десятирічного сина, якого залишила з батьками в Житомирі: “Мам, тут стріляють і літають ракети”, – сказала вона.

Правозахисниця наголосила на тому, що всі організації Коаліції – досвідчені й професіональні, оскільки працюють з темою війни з Росією від 2014 року, але зараз це стало дуже особистим для кожного її представника.

“Ми документуємо злочини, які трапилися з нашими рідними, руйнування шкіл, де ми навчалися, лікарень, де народжувалися наші діти. Я не бажаю нікому відчути це. Я прошу вас об’єднатися в Європі, щоб зупинити цю війну”, – заявила Решетилова.

Світлини, представлені в експозиції, ілюструють географію руйнувань України. На них зображені наслідки обстрілів у Київській, Чернігівській, Харківській, Одеській, Донецькій та Житомирській областях.

На фото Євгена Малолєтки – влучання російського снаряда в один з маріупольських будинків. Джерело: mipl.org.ua

Серед них є світлини, які публікували світові медіа:

  • Зруйнований будинок у місті Бородянка, що за 50 км Києва. Він не підлягає відновленню. 1 березня його обстріляли ракетами з літаків. За повідомленнями ДСНС, яка оглядала руйнування в Бородянці, центральна частина міста зруйнована на 90% (автор Владислав Мусієнко);
  • Фото з ексгумації тіл у Київській області, яка й досі триває. Станом на 3 червня у Київській області виявлено тіла 1 314 місцевих жителів. У декількох населених пунктах мешканці знаходили тіла зі слідами катувань (автор Сергій Ревера);
  • Світлина з батьком, який плаче над тілом сина-підлітка, який загинув від обстрілів 2 березня у Маріуполі (автор Євген Малолєтка).
На фото Ольги Органіщук – зруйнований та розграбований готель Villa San Marino у Ворзелі під Києвом. Джерело: mipl.org.ua

Всі 25 фотографій були надані МІПЛ відомими українськими фотографами безплатно з єдиною метою – показати світу правду про події в Україні.

Під час відкриття виставки особисті історії розповіли постраждалі від російської агресії. Зокрема Альона Лапчук, дружина колишнього військовослужбовця з Херсона Віталія Лапчука. Тіло чоловіка зі слідами катувань знайшли в річці в окупованому Херсоні. Також Олена Шевченко, сестра зниклої під час окупації Гостомеля Людмили Шевченко. Місцеперебування жінки досі невідоме.

Відкриття фотовиставки, яка працюватиме з 25-го по 27 червня, відбулося з нагоди нагородження Коаліції “Україна. П’ята ранку” премією “Відкрите суспільство” Центрально-Європейського університету у Відні, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що у Відні під час 31-ї церемонії вручення премії “Відкрите суспільство” від Центрально-Європейського університету, нагороду Open Society Foundations отримали представники Коаліції “Україна. П’ята ранку”.

Коаліція, до якої входить також Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.\

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter