У вересні в Україні зафіксували 13 випадків порушень свободи слова, більшість з них – фізична агресія

Дата: 01 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У вересні в Україні зафіксували 13 випадків порушень свободи слова, вісім з них стосувалися фізичної агресії проти журналістів. 

Про це повідомляється на сторінці Інституту масової інформації (ІМІ) в межах щомісячного рейтингу “Барометр свободи слова”.

Джерело: pixabay.com

Вісім порушень зафіксовані в категорії “перешкоджання журналістській діяльності”, чотири – “кіберзлочини”, один випадок юридичного тиску.

Журналістів не пускали на судові засідання, зокрема у Дніпрі – в справі про побиття телеоператорів та Чернігові – суд у справі проти Нацкорпусу.

Також зафіксований недопуск журналістів до міських рад: у Полтаві під час проведення СБУ обшуків у будівлі та Запоріжжі – журналістів попросили залишити відкрите засідання в міськраді.

За повідомленням телеканалу “Прямий” його журналісти не мали доступу на заходи, що організовував Офіс президента в США.

У Харкові журналістів не пустили на партійну конференцію, де відбувалося висунення кандидата на посаду міського голови.

З чотирьох випадків кіберзлочинів два – це DDoS-атаки на сайт інтернет-видання “Букви”. Кількаденної DDoS-атаки зазнав запорізький сайт Ipnews.

Проти головного редактора харківського онлайн-журналу “Люк” Дмитра Кузубова та телеграм-каналу видання організували спам-атаку через публікацію відеокліпу на підтримку ЛГБТ.

Порушення стались у восьми регіонах країни. Найбільше у Києві – три випадки, по два – у Запоріжжі, Харкові та на Миколаївщині, по одному – в Дніпрі, Полтаві, Чернігові та на Хмельниччині.

Серед порушників прав журналістів – приватні особи, місцева та судова влади, Офіс президента. 

Загалом з початку року експерти ІМІ зафіксували 139 випадків порушень свободи слова, 73 випадки перешкоджання професійній діяльності журналістів, 17 побиттів, 12 погроз, 11 обмежень доступу до інформації та 10 кіберзлочинів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Україні за вісім місяців 2021 року правоохоронці передали до суду 25 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних проти журналістів, ще в 32 оголошено про підозру.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter