У Ватикані кажуть, що трансгендерні люди можуть бути хрещеними батьками й самі приймати хрещення

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Трансгендерні люди можуть бути хрещеними батьками в римо-католиків, свідками під час вінчань, а також самі приймати хрещення. Про це заявив доктринальний офіс Ватикану.

Про це пише Reuters.

Фото з відкритих джерел

У липні єпископ Хосе Негрі з Санто-Амаро в Бразилії надіслав до доктринального офісу шість запитань щодо ЛГБТ-людей і їхньої участі в таїнствах хрещення й вінчання. Аргентинський кардинал Віктор Мануель Фернандес підписав цей лист, а Папа Римський Франциск схвалив його наприкінці жовтня.

Так, на запитання про те, чи можна хрестити трансгендерних людей, доктринальний офіс відповів, що це можливо за певних умов і доки “немає ризику викликати публічний скандал чи дезорієнтувати вірян”.

Крім того, у Ватикані наголосили, що трансгендерні люди можуть бути хрещеними батьками на розсуд місцевого священника, а також свідками під час церковного вінчання. Водночас місцевий священник має проявити “пастирську розсудливість” у своєму рішенні.

Люди, які перебувають в одностатевих стосунках, також можуть бути свідками на католицькому вінчанні, оскільки чинні церковні канони не містять жодних заборон на це. Також гомосексуальні люди можуть бути хрещеними батьками, але “повинні вести життя, яке відповідає вірі”.

Водночас для хрещення дитини з одностатевої сім’ї має бути “обґрунтована надія, що вона буде виховуватися в католицькій релігії”.

Нагадаємо, що на початку жовтня у Ватикані опублікували лист Папи Франциска до кардиналів, у якому той уперше припустив, що благословення гомосексуальних пар “можна було б вивчати”, але воно мало б відрізнятися від благословення шлюбу. Це була відповідь на одне з п’яти їхніх “гострих” запитань про віру і мораль. 

Франциск не вперше робить гучні заяви щодо ЛГБТ-людей. Наприклад, він порівнював політиків-гомофобів з Гітлером, а також висловився на підтримку цивільних партнерств. Водночас у 2021-му, коли Конгрегація доктрини віри, що спостерігає за ортодоксальністю й чистотою віровчення та моралі римо-католицької церкви, виступила проти благословення союзів гомосексуалів, Франциск це підтримав.

Він погодився, що з “планами творця” ЛГБТ-сім’ї не узгоджуються. Тоді на знак протесту в більш ніж ста німецьких римо-католицьких церквах провели публічні церемонії благословення гомосексуалів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter