У Туреччині суд виправдав жінку, якій загрожувало довічне за вбивство домашнього кривдника

Дата: 30 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Туреччині суд виправдав жінку на ім’я Мелек Іпек, яку звинуватили у вбивстві чоловіка, що кривдив її. 

Про це повідомляє Euronews.

Мелек Іпек обіймає своїх двох доньок відразу після звільнення з в’язниці. Фото: newsweek.com

У січні поточного року мешканець Анталії Рамазан Іпек багато годин знущався зі своєї дружини, 31-річної Мелек Іпек. Він роздягнув жінку, закував її в кайданки, ґвалтував та погрожував убити їхніх доньок. Разом з дітьми вона намагалася відкрити наручники, однак не змогла. Згодом Іпек вистрелила в чоловіка з гвинтівки та викликала швидку.

Однак правоохоронці, до яких вона звернулася з тілесними ушкодженнями, затримали її та звинуватили у вбивстві. Історія Іпек обурила громадськість, адже це був не перший гучний випадок у країні, пов’язаний з домашнім насильством.

У мережі з’явилися кадри з побитою жінкою, а петицію із закликом звільнити її підписали понад 79 тисяч людей. Вона розповідала, що разом з дітьми була жертвою домашнього насильства протягом 12 років. 

Фото: duvarenglish.com

Суд, який розглядав справу, узяв до уваги той факт, що Іпек оборонялась. Прокуратура просила для жінки довічного ув’язнення.

Нагадаємо, що нещодавно Туреччина, яка у 2012 році стала першою країною, що ратифікувала конвенцію Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству, ухвалену в Стамбулі, вийшла з неї.

Проблема домашнього насильства в Туреччині є дуже серйозною. Декілька років тому художник Вахіт Туна створив у Стамбулі інсталяцію з 440 пар жіночих туфель, що символізували кількість жертв такого  насильства, яких офіційно налічили в країні лише за один рік.

В Україні й до пандемії коронавірусу ситуація з домашнім насильством була кричущою, але з початком карантину вона тільки погіршилась. У 2019 році понад пів тисячі українок відбували покарання за статтею “Умисне вбивство”, однак велика частина з них потрапила за ґрати, захищаючись.

Раніше ZMINA розповідала історію дніпрянки Марини, яку судять за убивство кривдника.  Жінка два роки скаржилася на насильство до поліції, однак захисту так і не отримала. 

Фотографія обкладинки: change.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter