У Токіо видаватимуть гомосексуальним парам сертифікати про партнерство

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

З квітня 2022 року влада у Токіо почне видавати сертифікати про одностатеве партнерство.

Про це повідомляє Reuters.

Губернаторка японської столиці Юріко Койке. Фото: japan-forward.com

За словами губернаторки японської столиці Юріко Койке, гомосексуальні пари зможуть зареєструвати свої стосунки та отримати можливості, якими без перешкод користуються гетеросексуали, наприклад, право орендувати спільне житло чи відвідувати лікарні. 

Сертифікат не вважатиметься офіційним підтвердженням шлюбу, однак медіа зазначають, що впровадження системи є важливим кроком на шляху до легалізації одностатевих шлюбів. 

“Деякі японці-консерватори побоюються, що хоча ці партнерства є лише символічними папірцями, вони можуть підірвати японські традиції або традиційну японську сімейну систему. Сподіваюся, це буде шанс довести протилежне”, – прокоментував новину активіст руху “Шлюб для всіх у Японії” Маса Янагісава.

У п’яти префектурах Японії та кількох районах Токійського столичного округу вже можна отримати подібні сертифікати. Від 2015-го токійський район Сібуя запровадив систему одностатевого партнерства, а першим містом, яке офіційно визнало гомосексуальні шлюби 2019-го, стало місто Тіба.

Конституція Японії, ухвалена після закінчення Другої світової війни, визначає шлюб як “взаємну згоду обох статей”. Цього року цю норму суд визнав незаконною. Японія – єдина країна “Великої сімки”, в якій досі гомосексуальним парам забороняють укладати шлюб. 

Учасник прайду у Токіо 2017-го. Фото: AP

В Україні гомосексуали також досі не можуть офіційно зареєструвати шлюб чи партнерство. Мін’юст був зобов’язанийі Цей пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписав 2015 року тодішній президент Петро Порошенко, а згодом ухвалив і Кабмін. розробити та подати до парламенту відповідний законопроєкт ще до 2020 року, однак посадовці не зробили цього. Однією з причин називали невдоволення депутатів з регіонів, які за декілька років ухвалили низку однотипних рішень з гомофобними та антиконституційними закликами до позбавлення прав ЛГБТ-співгромадян. 

Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні українці не можуть розв’язувати питання спадщини, користуватися спільно надбаним майном з коханою людиною або розділити його в разі розлучення. Не мають вони й права ухвалювати медичних рішень за партнера.

Нині в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари з України, яка поскаржилась на неможливість укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, заперечувати дискримінацію в ній буде дуже складно, бо в практиці суду є чимало подібних справ, у яких визнавали порушення.

Нагадаємо, що одностатевим парам дозволяють одружуватись у понад 20 країн світу. Водночас в семи країнах влада може вбити вас, якщо ви практикуєте гомосексуальні контакти. Ще в 31 країні–члені ООН за те, що людина є гомосексуальною, її можуть запроторити за ґрати на вісім років, а у 26 країнах–членах організації за це передбачені суворіші покарання.  

Фотографія обкладинки: asiancinevision.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter