Зеленський нагадав поборникам “традиційних цінностей” про Конституцію

Дата: 16 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський нагадав авторові та підписантам “петиції щодо захисту християнських цінностей – основи стабільності, розвитку і процвітання України”, що будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на обмеження конституційних прав громадян, є неконституційними.

Про це йдеться у відповіді на сайті глави держави. 

 

Петицію із закликом захистити “традиційні християнські цінності” опублікували на сайті очільника держави ще у вересні минулого року. Її автор, посилаючись на те, що ще в 988 році князь Володимир Великий прийняв християнство та зробив його “невід’ємною частиною особистісного, культурного та суспільно-політичного життя всіх поколінь українців”, просив Зеленського, зокрема: 

  • не використовувати понять “ґендер”, “сексуальна орієнтація”, “ґендерна ідентичність” у Конституції України та жодних інших законодавчих формулюваннях;
  • не ратифікувати в Україні Стамбульської конвенції;
  • припинити проведення антидискримінаційної експертизи навчальної літератури;
  • скасувати Стратегію впровадження ґендерної рівності та недискримінації у сфері освіти “Освіта: ґендерний вимір – 2021”.

“Старовинний гімн-молитва України (музика Миколи Лисенка, слова Георгія Кониського) закликає всіх нас об’єднатися в щирому проханні: “Боже великий, єдиний, нам Україну храни!” – підсумував автор петиції своє прохання. 

У своїй відповіді Зеленський подякував усім підписантам петиції за “активну громадянську позицію в питаннях захисту і підтримки морально-духовних цінностей, культурної спадщини нашого народу, інституту сім’ї”. Водночас він нагадав про те, що побудова демократичного суспільства в Україні, в якому забезпечені права та свободи кожної людини, є спільним важливим завданням усіх громадян. 

“Вважаю за необхідне зазначити, що кожен зобов’язаний не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей (стаття 68 Конституції України). Незважаючи на те що кожному гарантовані права на свободу світогляду і віросповідання, на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, Конституцією України та Європейською конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод встановлені обмеження цих прав, зокрема з метою захисту прав інших людей. Згідно зі статтею 6 Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”, забороняються будь-які форми дискримінації, в тому числі й підбурювання до дискримінації (вказівки, інструкції або заклики, спрямовані на обмеження прав і свобод у зв’язку з притаманною особі будь-якою персональною ознакою, зокрема ознакою сексуальної орієнтації)”, – йдеться у відповіді. 

Щодо заклику не ратифікувати Стамбульської конвенції, то глава держави наголосив, що цей документ насамперед спрямований на захист жінок, чоловіків і дітей від домашнього насильства та його наслідків, дискримінації та заохочення рівності між жінками та чоловіками.

Хлопчик тримає плакат на підтримку так званих традиційних цінностей під час Маршу рівності в Києві, 2019 рік. Автор фото: Петро Смирнов 

Заклик скасувати Стратегію впровадження ґендерної рівності та недискримінації у сфері освіти, за словами Зеленського, неможливо виконати, адже документ не був схвалений Кабміном, отже не є нормативно-правовим актом та, відповідно, не може бути скасованим.

Також Зеленський нагадав, що антидискримінаційна експертиза, яка, на думку автора петиції, “на практиці засвідчила зневагу до основоположних цінностей українського народу, таких як батьки, сім’я, мова, патріотизм тощо”, має на меті дещо інше. 

“Антидискримінаційна експертиза – аналіз підручників щодо наявності в текстових та позатекстових (ілюстрації, методичний апарат, апарат орієнтування) матеріалах виявів дискримінації за захищеними ознаками (раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, стать, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, мова тощо) у формі стереотипів, ксенофобії, ейджизму, андро- та етноцентризму, сексизму тощо та надання рекомендацій щодо їх усунення”, – процитував очільник держави відповідний порядок проведення експертизи.

Нагадаємо, що вже кілька років поспіль в Україні триває кампанія на захист так званої “традиційної сім’ї”, розгорнута гомофобними релігійними активістами, в межах якої місцеві ради розглядають та ухвалюють шаблонні звернення до центральної влади з вимогами обмежити права та ігнорувати інтереси ЛГБТ-людей. У межах цієї ж кампанії на сайті президента періодично з’являються гомофобні петиції.

У квітні 2018 року із сайту президента України видалили схожу петицію з вимогою “захистити традиційні сімейні цінності та припинити пропаганду гомосексуалізму”, підтриману різними церквами і релігійними організаціями, під якою на той момент підписалися понад 23 тисячі осіб із необхідних 25.

Тоді в офісі Омбудсмана пояснили, що петиція зазіхає на права і свободи ЛГБТІ-спільноти та містить ознаки підбурювання до дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter