У Тернополі за вербування жінок у сексуальне рабство суд призначив штраф замість тюрми

Дата: 03 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Тернополі судили чоловіка та жінку, які вербували українок для сексуальної експлуатації в Об’єднаних Арабських Еміратах. Санкція статті за цей злочин передбачає до 12 років ув’язнення, проте замість цього суд призначив їм покарання у вигляді штрафу сумою 119 тисяч гривень кожному.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду. 

Фото: Depositphotos

Засуджені – уродженка Рівного і тернополянин, які були у змові з невстановленою людиною в ОАЕ. Для сексуальної експлуатації за кордоном, вони шукали жінок, які перебували у складному фінансовому становищі. Справжній вид діяльності вербувальники не озвучували, а обіцяли, що потрібно буде просто “заманювати клієнтів до розважальних закладів”. 

Вони переконували українок у вигідності цієї пропозиції, а також обіцяли їм можливість повернення додому в будь-який час, безоплатне проживання та швидкий заробіток. Також засуджені покривали витрати на квитки до ОАЕ й допомагали українкам з отриманням необхідних для виїзду документів. 

У 2017 році ті завербували першу жінку. Незадовго до того у неї помер чоловік, і вона залишилася сама з маленькою дитиною. У жінки не було роботи й виникли фінансові труднощі. Зрештою, вона погодилась і полетіла за кордон. Там її зустріла невстановлена людина і доправила жінку у невідоме місце. Тоді українка дізналася про справжній характер роботи. 

Згодом обвинувачені завербували другу жінку, яка теж перебувала у складній життєвій ситуації. Вони схилили її до секс-роботи на території ОАЕ. 

Обвинувачені підписали угоду з прокурором про визнання винуватості. 

Суд визнав чоловіка та жінку винними за частиною 2 статті 149 Кримінального кодексу — “Торгівля людьми”, але на підставі угоди про визнання винуватості у скоєнні злочину звільнив обох від відбування основного покарання та призначив штраф у 119 тисяч гривень кожному.

Раніше ZMINA писала, що в Україні від початку 2023 року повідомили про 60 підозр щодо сексуальної та трудової експлуатації та втягнення у злочинну діяльність. 

Потерпілими внаслідок сучасного рабства визнали 56 громадян: 19 жінок, 26 чоловіків та 11 дітей. Якщо ж казати про кількість переданих до суду обвинувальних актів, то з урахуванням злочинів минулих років таких є 99. З них щонайменше чотири, як свідчить оприлюднена статистика, стосуються дітей. 

Нагадаємо, що згідно з дослідженням Thomson Reuters, упродовж останніх пів року значно зріс інтерес до порнографії, де нібито зображуються українські біженки. Вони дедалі частіше стають обʼєктами сексуальної експлуатації в інтернеті, а також жертвами торгівців людьми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter