У Сьєрра-Леоне криміналізували дитячі шлюби: в країні сотні тисяч дівчат віддають заміж ще до 15 років

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Сьєрра-Леоне Джуліус Маада Біо підписав закон про заборону дитячих шлюбів. 

Про це повідомила його пресслужба. 

Ілюстраційне зображення. Фото: sierraleone.unfpa.org

Ситуація з дотриманням прав жінок і дівчат у Сьєрра-Леоне є однією з найгірших у світі, кажуть у ЮНІСЕФ, а нерівність і вразливість особливо гостро впливають на дівчат-підлітків. 

До прикладу, кілька років тому експерти ЮНІСЕФ оцінювали у 400 тисяч кількість дівчат у Сьєрра-Леоне, яких видають заміж до 15 років. За останні 25 років ця практика в країні офіційно зменшилась усього на 7%, втім, дитячі шлюби не єдине, що загрожує жінкам у країні. Так, 33,7% всіх жінок від 18 до 49 років зазнали як дитячих шлюбів, так і калічення жіночих статевих органів, а ще 56% – лише калічення статевих органів без дитячого шлюбу. 

“Тобто серед жінок цієї вікової групи лише 8,3% не піддавали жодній із цих шкідливих практик”, – констатували у ЮНІСЕФ.

Відтепер у Сьєрра-Леоне за шлюб з дівчинкою до 18 років можна отримати 15 років за ґратами та штраф. Щодо тих, хто відвідує такі весілля, а також батьків, то їм можуть виписати штрафи. Підписаний закон дозволяє анулювати  шлюби з дівчатами, яким на момент шлюбу не виповнилося 18 років.

Фото: AP

Очільник Сьєрра-Леоне закликав інших лідерів країн Африки наслідувати приклад та забороняти дитячі шлюби, які є проблемою майже на усьому континенті.

Окрім цього, Біо започаткував в Сьєрра-Леоне кампанію, створену Організацією перших леді Африки за розвиток (OAFLAD). Ця організація зосереджується на питаннях гендерного насильства, здоров’я, освіти та розширення економічних можливостей для жінок і дівчат. 

“Я сподіваюся, що це (ухвалення та підписання закону. – Ред.) стане основоположною частиною історії про те, як наші жінки очолили економічну трансформацію Сьєрра-Леоне, зробивши нашу країну маяком надії в Африці, де жінки мають безмежні можливості керувати, визначати своє майбутнє та надихати світ”, – сказав президент країни.

Нагадаємо, що, відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки й жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, втім, фактично це не так. Згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства в жінок та чоловіків закладені різні можливості для подальшого успіху.

В Україні більшість населення становлять жінки, втім, наприклад, досі в парламенті жінок менше, ніж чоловіків, хоч і працюють депутатки ефективніше за депутатів. Також досі українки отримують меншу зарплату та пенсію, ніж чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter