У суді на Чернігівщині допитали свідків у справі російських військових, які розстріляли автівку з цивільними

Дата: 07 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Наприкінці липня цього року Чернігівський районний суд допитав свідків та дослідив письмові матеріали в справі російських військових, які в березні 2022 року розстріляли цивільну автівку на Чернігівщині. Внаслідок чого загинуло двоє мирних людей. 

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

Наприкінці липня 2024 року суд допитав свідків у справі та дослідив письмові матеріали. Під час слідчого експерименту потерпіла Ірина, яка була в автівці, показала дорогу, якою вони їхали, та розповіла, що сталося.

Так, 24 лютого 2022 року двоє російських військових, Владислав Донгак та Артем Терешенков, у складі 2 окремого танкового полку 90 танкової дивізії 41 загальновійськової армії Центрального військового округу РФ вторглися на Чернігівщину. 

Родина Олександра Боброва та Любов Харченко, що перебували в селі Рогощі, вирішили виїхати 3 березня з населеного пункту, який окупували російські військові. За кермом був Олександр Бобров, поряд з ним на передньому пасажирському сидінні сиділа Любов Харченко. На задньому сидінні була дружина Олександра Ірина, їхня донька Катерина і племінниця Поліна. Дорогою вони побачили колону російської військової техніки. Олександр сповільнив рух, але окупанти відкрили вогонь на ураження. Внаслідок обстрілу Олександр і Любов загинули.

Дружина загиблого Ірина впізнала на фотокартках росіянина Донгака, який керував цією групою й зупиняв авто. Також вціліла розповіла, що після розстрілу їх витягли з автівки й поклали на землю, а потім відвели в будинок, який охороняли російські військові. Ірина запитала, чи живий її чоловік, їй відповіли, що ні. Після цього вона попросила тачку, щоб перенести тіла.

Ще одна свідка, Віра Опанесенко, розповіла, що ввечері 3 березня до неї прийшла Ірина й попросила тачку. Вона сказала, що вбили Олександра й Любов. Віра допомогла жінці забрати тіла з місця розстрілу. Наступного дня їх поховали. 

За порушення законів та звичаїв війни Донгаку та Терешенкову загрожує від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що за розстріл авто з цивільними на Чернігівщині заочно судитимуть російського військового Руслана Мінхазова.

Експерти ООН виявили закономірність нападів російських військових на цивільних у деяких областях. Пов’язує всі ці напади те, що жертви перебували в дорозі, щоб задовольнити потреби, наприклад, у харчах, були в цивільному одязі, не мали зброї, а деякі автівки мали напис “Діти” на вікнах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter