У столиці Великої Британії тисячі людей вийшли на марш з вимогою декриміналізації абортів

Дата: 18 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Лондоні відбулася масштабна акція протесту, учасники якої вимагали декриміналізувати аборти у Великій Британії.

Про це повідомляє  видання Sky News.

Акція за декриміналізацію абортів у Лондоні. Фото: Sky News

Тисячі протестувальників пройшли маршем від Королівського суду до урядової вулиці Вайтголл. Зокрема, вони закликали звільнити з-під варти 44-річну Карлу Фостер, засуджену за здійснення медикаментозного аборту на 32–34-му тижні вагітності.

Жінку визнали винною у “злочині проти особистості” й засудили на 28 місяців, оскільки британський закон про аборти від 1861 року (з внесеними до нього в 1967-му і 1991 році поправками) дозволяє аборт тільки до 24-го тижня.

Акція за декриміналізацію абортів у Лондоні. Фото: Sky News

В Англії, Шотландії та Вельсі, згідно із чинним законом, існує дуже обмежена кількість підстав, які дозволяють зробити аборт після 24-го тижня вагітності, наприклад, якщо життя матері перебуває під загрозою або якщо є ризик, що дитина народиться з важкою інвалідністю.

У Північній Ірландії аборти декриміналізували ще у 2019 році.

Це складна тема для багатьох людей, але я вважаю, що ми, жінки, повинні мати можливість самі вирішувати, чи мати нам дитину. Кожна дитина заслуговує на те, щоб бути бажаною“, – сказала одна з учасниць акції.

Акція за декриміналізацію абортів у Лондоні. Фото: Sky News

Виступаючи під час маршу перед протестувальниками, депутатка від Лейбористської партії Стелла Крізі заявила:”Ми не маємо законного права вибору в Англії та Уельсі, і це має дуже реальні наслідки. За останні 10 років відбулося 67 судових переслідувань жінок за законом про злочини проти особистості 1861 року”.

Нагадаємо, суд у Великій Британії відправив до в’язниці 44-річну матір трьох дітей за те, що вона перервала вагітність після дозволеного законодавством терміну.  

Жінка звернулася до Британської консультативної служби з питань вагітності (BPAS) під час карантину у 2020 році.

За даними слідства, дзвінок зафіксували 6 травня, на основі відповідей жінки про її вагітність консультаційна служба зробила висновок, що вона була лише на сьомому тижні вагітності. Тому в рамках урядової програми “Таблетки поштою”, їй надіслали таблетки для аборту.

11 травня о 18.39 на номер екстреної допомоги 999 надійшов дзвінок, що у жінки почалися пологи. Під час телефонної розмови народилася дитина. Немовля визнали мертвонародженим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter