У Великій Британії жінку відправили до в’язниці за те, що зробила аборт на пізньому терміні вагітності

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Суд у Великій Британії відправив до в’язниці 44-річну матір трьох дітей за те, що вона перервала вагітність після дозволеного законодавством терміну.  

Про це повідомляє ITV.

Джерело: Getty Images

Як пише видання, жінка звернулася до Британської консультативної служби з питань вагітності (BPAS) під час карантину у 2020 році.

За даними слідства, дзвінок зафіксували 6 травня, на основі відповідей жінки про її вагітність консультаційна служба зробила висновок, що вона була лише на сьомому тижні вагітності. Тому в рамках урядової програми “Таблетки поштою”, їй надіслали таблетки для аборту.

11 травня о 18.39 на номер екстреної допомоги 999 надійшов дзвінок, що у жінки почалися пологи. Під час телефонної розмови народилася дитина. Немовля визнали мертвонародженим.

Експертиза встановила, що дитина з‘явилася на світ на терміні вагітності від 32 до 34 тижнів (7–8 місяців), а причиною смерті було вживання матір’ю таблеток для аборту.

За словами самої британки, вона завагітніла у 2019 році й не звернулася до лікаря, бо була “збентежена” і “не знала, на якому вона терміні“.

Як з’ясувала прокуратура, перед зверненням до BPAS у період з лютого до травня 2020 року підозрювана намагалася знайти в інтернеті відповіді на запитання: “Як зробити аборт, не відвідуючи лікаря? ” та “Як позбутися дитини в шість місяців?”

 “Вона збрехала BPAS про свою вагітність, тому вони надіслали їй таблетки. Вона сказала, що не зверталася до лікаря щодо своєї вагітності, тому що їй було соромно. Хоч дитина не була доношеною, вона наближалася до цієї стадії розвитку. Численні та тривалі пошуки в інтернеті показали рівень планування. Вживання таблеток було спланованим і навмисним актом, в якому її наміром могло бути лише здійснити аборт”, — заявив прокурор Роберт Прайс.

Жінку засудили до 28 місяців ув’язнення, але вона відбуватиме за ґратами лише половину терміну (14 місяців), решту — за рішенням після її звільнення.

За словами судді Пеппералла, який ухвалював рішення, він міг би розглянути можливість не виконувати присуд, якби жінка визнала себе винною одразу, адже він бачив, що вона щиро розкаювалась у своєму вчинку.

У Великій Британії цей випадок набув широкого резонансу, люди закликають до термінової реформи законів про аборти.

На запитання, чи впевнений прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, що запровадження кримінальної відповідальності за аборти в деяких ситуаціях є правильним підходом, його представник сказав журналістам: “Наші закони в їхньому нинішньому вигляді врівноважують право жінки на доступ до безпечних та легальних абортів із правами ще не народженої дитини. Мені нічого не відомо про якісь плани щодо зміни цього підходу”.

Нагадаємо, на початку червня поточного року на Мальті суд висунув звинувачення жінці, яка зробила медикаментозний аборт у домашніх умовах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter