На Мальті судили жінку, яка зробила аборт вдома

Дата: 03 Червня 2023
A+ A- Підписатися

На Мальті суд висунув звинувачення жінці, яка зробила медикаментозний аборт у домашніх умовах.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Kevin Schembri Orland / AP

Жінку суд “звільнив умовно”, подробиці справи не розголошують. Команда юристів Фундації прав жінок Мальти допомагала їй впродовж усього судового процесу.

Доступ до безпечного аборту визнаний у всьому світі як основна частина охорони здоров’я жінок і їхнє основне право. Те, що жінок переслідують за це на місцевому рівні, повинно викликати сором у всіх нас“, – заявили у Фундації прав жінок.

Мальта – єдина країна в Європейському Союзі, яка має повну заборону на аборти. Нині лікарів там можуть ув’язнити на чотири роки, якщо вони переривають вагітність, щоб урятувати життя матері. Жінок, які переривають вагітність із тієї ж причини, також карають чотирма роками ув’язнення.

Утім, у травні 2021 року газета Times of Malta повідомляла, що за останні п’ять років на Мальті нікого не притягували до кримінальної відповідальності за проведення аборту або надання засобів для переривання вагітності.

За даними видання, три особи перебували під слідством через ймовірний аборт у період між 2015 і 2020 роками, але їм не висували звинувачень. З 2000 року три жінки були засуджені, останній раз у 2006 році, і жодна з них не відбула покарання у в’язниці.

Нагадаємо, у листопаді минулого року парламент Мальти почав обговорювати законопроєкт, який дозволить переривати вагітність, якщо життя або здоров’я жінки знаходяться під серйозною загрозою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter