У столиці Словаччини відбулася багатотисячна акція пам’яті вбитого журналіста-розслідувача Яна Куцяка

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Словаччині тисячі людей зібралися на площі Свободи в Братиславі ввечері 21 лютого на пам’ятну акцію до шостої річниці вбивства журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на видання Teraz.

Такі ж акції відбулися у трьох десятках міст Словаччини й за кордоном. У столиці акція розпочалася хвилиною мовчання, потім до присутніх звернулися батьки Яна та мати Мартіни.

У мітингу також взяли участь представники медіа, міжнародних організацій, що опікуються журналістами, неурядових організацій та митці.

Учасники акції заявили політикам чинного уряду на чолі з прем’єром Робертом Фіцо, що вони не схилятимуть перед ними голови, вигукуючи: “Досить Фіцо!”, “Фіцо, виходь!”, “Боягуз!” та “Ганьба!”.

Нагадаємо, тіла журналіста-розслідувача видання Aktualíty Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової знайшли 25 лютого 2018 року в їхньому помешканні неподалік міста Трнава.

Ян Куцяк став першим журналістом, якого вбили в Словаччині. Через масові протести у зв’язку з убивством Куцяка у відставку пішли міністр внутрішніх справ країни Роберт Калінак та міністр культури Марек Мадярич, чиє відомство відповідає за свободу слова в країні, а також тодішній та нині чинний прем’єр-міністр Роберт Фіцо.

Нагадаємо, що Куцяка і його наречену Мартіну Кушнірову застрелили в лютому 2018 року в Словаччині. Найімовірнішим мотивом убивці правоохоронці назвали професійну діяльність журналіста. Уряд Словаччини запропонував мільйон євро за інформацію, що допоможе в розслідуванні вбивства Куцяка, який працював над темою про шахрайство з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану “Ндрангета”.

Після вбивства, яке приголомшило всю країну, тодішній очільник Словаччини Анджей Кіска призначив нового прем’єр-міністра.

У межах розслідування вбивства журналіста затримали сімох людей. Згодом усіх звільнили через брак доказів. 

У березні 2019-го обвинувачення в убивстві медійника висунули одному з найбагатших бізнесменів країни, мультимільйонеру Маріану Кочнеру. Куцяк оприлюднив дев’ять матеріалів про бізнесмена, розслідуючи можливу корупцію в уряді. 

У квітні 2019 року один з обвинувачених Мирослав Марчек визнав свою провину. Він розповів, що замовником убивства був росіянин. Його засудили до 23 років позбавлення волі. 

У вересні 2020 року Спеціалізований кримінальний суд Словаччини виправдав Кочнера у справі про вбивство Яна Куцяка. У травні 2023-го суд виправдав його повторно.

Знайому бізнесмена Альону Жужову визнали винною в організації вбивства і засудили до 25 років ув’язнення. Експоліцейського Томаша Сабо, якого вважали можливим помічником виконавця вбивства, засудили до 25 років ув’язнення в тюрмі суворого режиму.

Ще 2019 року засудили до 15 років ув’язнення Золтана Андруска, який раніше зізнався в причетності до вбивства медійника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter