У столиці Ірану жінок без хіджаба не пускатимуть у метро

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Як повідомило державне телебачення Ірану, в метро Тегерана створять спеціальні групи стеження, які не дозволятимуть жінкам без хіджаба користуватися транспортом.

Про це пише The Guardian.

Фото: Zuma/Rex/Shutterstock

Крім того, у тегеранському метро запустять систему нагадувань про обов’язковість хіджаба для жінок.

Влада Ірану заявила, що готова штрафувати жінок, які не носять хіджаби, на 1 мільйон томанів (приблизно 25 доларів), а автомобілі, в яких їде жінка з непокритою головою, конфіскувати на 20 діб (після другого правопорушення).

Заборона набуває чинності наступної суботи й спрямована на “запобігання опору закону про носіння хіджаба“, ідеться в заяві поліції. Там додають, що такий опір “заплямував духовний імідж країни й поширив небезпеку”.

Опозиція чинного уряду відзначила деякі розбіжності у нещодавніх діях влади: уряд ідентифікуватиме жінок, які не носять хіджаб, за допомогою відеокамер, однак виявився нездатним ідентифікувати таким способом тих, хто труїть дівчат Ірану.

У Міністерстві внутрішніх справ Ірану заявили, що в цьому питанні не буде поступок, оскільки хіджаб це “одна з цивілізаційних основ іранської нації” й “один із практичних принципів Ісламської Республіки”. Верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї пов’язує відмову носити хіджаб із впливом ворогів й іноземних шпигунів.

Як передбачає ісламський закон шаріату, запроваджений в Ірані після революції 1979 року, жінки зобов’язані прикривати волосся й носити довгий вільний одяг. Порушницям загрожує публічна догана, штраф або арешт.

Багато іранських жінок не дотримуються правил носіння хіджаба на знак участі в протестах “Жінки, життя, свобода”, які тривають із вересня.  

Нагадаємо, на початку квітня іранська влада почала встановлювати камери в громадських місцях, щоб виявляти жінок, які не носять хіджаб.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Ірані жінок, які відмовлятимуться носити хіджаб у громадських місцях, штрафуватимуть. А студенток, які не дотримуватимуться дрес-коду, не допускатимуть до занять.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter