У США суд відправив 19-річну дівчину за ґрати через аборт

Дата: 22 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В американському штаті Небраска 19-річну дівчину відправили за ґрати на три місяці після того, як вона випила таблетки для переривання вагітності. Матері дівчини, яка допомагала доньці зробити аборт також загрожує тюремне ув’язнення.  

Про це повідомляє BBC.

Селеста Берджесс, якій на момент вагітності було 17 років, визнала себе винною після того, як вона зробила аборт на 28-му тижні вагітності. 

Окрім трьох місяців ув’язнення, дівчині дали два роки умовного терміну.

Її матері, 42-річній Джессіці Берджесс, загрожує до 5 років в’язниці за допомогу в скоєнні аборту. Адвокат жінки вимагає для неї психологічної експертизи. Вирок матері оголосять 22 вересня.

Поліція почала розслідування проти матері й доньки в червні 2022 року – до того, як Верховний суд скасував загальнонаціональне право на аборт і дозволив штатам визначати, чи дозволяти цю процедуру і яким чином її проводити.

На той час у Небрасці аборти були заборонені на 20-му тижні від зачаття. Зараз у цьому штаті аборти заборонені після 12-го тижня вагітності.

Спочатку дівчина сказала правоохоронцям, що вона народила мертвий плід. Але слідство встановило, що вона та її мати обговорювали, де взяти таблетки для аборту. Про це дізналися завдяки повідомленням у фейсбуці.

У травні Селеста Берджесс визнала себе винною в приховуванні людських останків. Два інші звинувачення в кримінальному провадженні проти неї – приховування смерті іншої людини та неправдиве повідомлення – зняли у суді.

На початку цього року губернатор штату Небраска підписав закон, який забороняє більшість абортів у штаті після 12 тижнів, за винятком випадків сексуального насильства, інцесту та невідкладних медичних випадків.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці червня 2022 року Верховний суд США, розглядаючи справу “Доббс проти жіночої організації охорони здоров’я Джексона”, скасував рішення в справі “Роу проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт.

У липні минулого року президент США Джо Байден заявив, що федеральний уряд захищатиме жінок, які планують зробити аборт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter