У США російських військових уперше звинуватили у воєнних злочинах в Україні

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

США звинуватили чотирьох російських солдатів у викраденні та катуванні американця, який жив на території України під час повномасштабного вторгнення Росії.

Про це пише CNN з посиланням на рішення федерального суду штату Вірджинія.

Джерело: iStock by Getty Images

Це перший випадок, коли мін’юст США висунув звинувачення за законом, що переслідує тих, хто скоює воєнні злочини проти американських громадян за кордоном.

Згідно з обвинуваченням, російські військові у квітні 2022 року викрали американця з його дому в селі Милове на Херсонщині. Чоловіка протягом 10 днів утримували в російському військовому містечку. 

У полоні американця, ймовірно, катували четверо обвинувачених та їхні спільники під час принаймні двох допитів. Чоловіка роздягли догола, жорстоко побили й сфотографували.

Крім того, окупанти імітували його страту: змусили впасти на землю, приставили пістолет до голови, а потім випустили кулю повз нього. Також американцю погрожували сексуальним насильством і змушували його копати окопи.

За даними прокуратури, двоє обвинувачуваних у справі були командувачами збройних сил Росії, двоє інших мали нижчий ранг.

В обвинувальному акті наголошується, що потерпілий не воював і перебував під захистом Женевської конвенції 1949 року.

Слідство встановило імена обвинувачуваних: Сурен Мкртчан, Дмитрій Буднік, Валерій і Назар (прізвища останніх двох невідомі). Обвинувачення їм висунули за незаконне увʼязнення, змову з метою скоєння воєнних злочинів, нелюдське поводження та тортури.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на листопад 2023 року українські правоохоронці ідентифікували 172 підозрюваних, які жорстоко поводилися з мирним населенням та завдавали тортур.

До суду скерували обвинувальні акти щодо 141 особи, з них 39 засуджено за катування та жорстоке поводження з цивільними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter