У США підозрюваному в злитті у мережу документів Пентагону офіційно висунули звинувачення

Дата: 15 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У США військовослужбовцю Національної гвардії американського штату Массачусетс Джеку Тейшейрі офіційно висунули звинувачення у вилученні, зберіганні та передачі секретної інформації.

Про це повідомляє CNN та BBC.

Джек Тейшейра. Фото з інстаграму

14 квітня у Бостоні 21-річному військовослужбовцю ВПС США Джеку Тейшейрі висунули звинувачення у несанкціонованому отриманні, зберіганні та передачі інформації про оборону країни, а також у несанкціонованому вилученні секретної інформації та матеріалів.

Напередодні співробітники ФБР заарештували його в Норт-Дайтоні, штат Массачусетс. Вони змогли вийти на слід зловмисника ідентифікувавши інтер’єру кухні, який потрапив на фото документів.

Наступної середи, 19 квітня, суд має обрати запобіжний захід Тейшейрі. Прокуратура просить помістити його під варту до початку суду.

Минулого тижня видання The New York Times повідомило, що Пентагон розслідує витік секретних документів у соцмережі, які стосуються планів США й НАТО щодо запланованого контрнаступу ЗСУ. Водночас група розслідувачів Bellingcat також зайнялась пошуком першоджерел злитих документів Пентагону.

Як повідомляють ЗМІ, Тейшейрі був адміністратором онлайн-групи, в якій поширював таємні розвідувальні дані Пентагону, зокрема про обороноздатність України.

Всі документи мали гриф секретності, деякі з них — “цілком таємно”, виготовлені вони в період із середини лютого до початку березня.

У Пентагоні заявили, що під час витоку була оприлюднена “надзвичайно таємна, засекречена” інформація, яка становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

Водночас є думка, що частину “злитих” документів відредагували, щоб применшити кількість російських втрат і збільшити кількість українських.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter