У Сполучених Штатах можуть зобов’язати лікарів рятувати немовлят, які вижили після спроби аборту

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Палата представників Конгресу США, яку наразі очолюють республіканці, ухвалила законопроєкт, який зобов’язує медиків намагатися зберегти життя дитині, що вижила після спроби аборту.

Про це повідомляє американський телеканал CNN.

Фото: actionnews5.com

Проголосований законопроєкт передбачає штраф або позбавлення волі на термін до п’яти років для тих медпрацівників, які не дотримуються вимог щодо надання медичної допомоги немовляті. Йдеться саме про дітей, які народилися живими під час або після спроби аборту.                     

Законопроєкт не передбачає покарання для матері й надає їй захист від будь-якого судового переслідування.

Авторка документа, конгресвумен Енн Вагнер, стверджує, що додатковий захист для немовлят, які вижили після спроб аборту, необхідний, оскільки “багатьом із цих милих малюків відмовляють у медичній допомозі, яка необхідна їм для того, щоб вони могли жити й процвітати”.

Законопроєкт уже розкритикували інші політики й правозахисники. Демократ Джеррі Надлер зауважив, що законопроєкт “безпосередньо втручається в медичний висновок лікаря й диктує медичний стандарт надання допомоги”, який може лише поставити життя немовляти під більший ризик.

“Цей законопроєкт чітко пояснює: республіканці Палати представників явно відхиляють волю переважної більшості американців, які в листопаді проголосували за підтримку легальних абортів”, – заявила Міні Тіммаражу, президентка організації NARAL, яка бореться із обмеженнями щодо абортів.

Крім того, республіканці проголосували за ухвалення резолюції, що засуджує насильство проти закладів, груп і церков, які виступають проти абортів. Рішення мотивували тим, що після скасування “Ро проти Вейда” ці групи частіше ставали об’єктами політичного насильства.

Нагадаємо, у червні цього року Верховний суд США, розглядаючи справу “Доббс проти жіночої організації охорони здоров’я Джексона”, скасував рішення у справі “Ро проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт.

А на початку січня цього року, управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) заявило, що уперше дозволить роздрібним мережам аптек продавати таблетки для переривання вагітності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter