У Сімферополі затримали представника Меджлісу Ельдара Менсітова – “Кримська солідарність”

Дата: 08 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У селі Молодіжне, що розташоване в Сімферополі, після слідчих дій російські силовики в невідомому напрямку вивезли колишнього представника Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферопольському районі Ельдара Кемаловича Менсітова.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність“. 

Ельдар Менсітов

“Учора о 20.30, повертаючись додому, я помітив біля свого будинку дві машини. Син і мати сказали, що вони стояли тривалий час. Коли я спробував подивитися на номери, вони почали їхати й виїхали за ріг, за бетонну огорожу. Тепер я дізнався, що близько опівночі за адресою Карасу, 6, до Молодіжного прибули дві машини та “газель”. Ні він, ні члени його родини не відповідають на дзвінки”, – повідомило джерело “Кримській солідарності”.

Відомо, що 18 червня 2021 року Ельдар Менсітов дав свідчення в незаконному “Армянському міському суді” як свідок на боці захисту в справі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, якого заочно судять у тимчасово окупованому Криму. 

Активісти Кримської солідарності повідомили видання ZMINA, що Менсітов, ймовірно, знаходиться в будівлі ФСБ Криму.

За їхніми словами, обшук почався 7 вересня о 9 годині вечора і завершився до півночі. У сім’ї Менсітових вилучили телефони, техніку. Слідчі дії вели співробітники ФСБ і пов’язували їх з пошкодженням газопроводу в селі Перевальне Сімферопольського району.

У 51-річного кримського татарина підтверджена інвалідність третьої групи. Його пошуками і спробою встановити місцезнаходження займається адвокат Рефат Юнус. Він написав заяву про викрадення і скарги до низки інстанцій.

Нагадаємо, у ніч проти 4 вересня російські силовики провели обшук у Нарімана Джеляла, кримськотатарського політика, викладача, політолога і журналіста, заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. 

Також 3 та 4 вересня в Криму співробітники ФСБ обшукали помешкання та затримали чотирьох кримських татар: Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова. Усіх затриманих окупаційна влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевальне під Сімферополем. Наразі невідомо, чи дійсно було взагалі пошкодження газопроводу. 

“Кримська солідарність” повідомляє, що станом на 12-ту годину 8 вересня російські силовики проводять обшук у помешканні Асана Ахтемова в Левадках, де він жив. Наразі в будинку нікого з членів родини немає. 

 

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових.

Віталій Власов інкримінує Наріману Джелялу порушення ч. 1 ст. 281 КК РФ “Диверсія”. Він відкидає обвинувачення ФСБ. Усім затриманим загрожує позбавлення волі від 12 до 15 років. Відомо, що слідство не допустило спочатку до справи найнятих рідними адвокатів, призначивши натомість державних. 

Президент України Володимир Зеленський та лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров пов’язують нові затримання кримських татар у Криму з успішно проведеним самітом Кримської платформи 23 серпня. 

Сполучені Штати рішуче засудили затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джеляла та щонайменше 45 кримських татар російською окупаційною владою в Криму. США, Канада, Чехія та Представництво Європейського Союзу в Україні закликали російську окупаційну владу негайно звільнити їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter