В Україні в січні зафіксували 19 випадків порушень свободи слова – IMI

Дата: 04 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

В Україні в січні експерти зафіксували 19 випадків порушень свободи слова, з них десять стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такі дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації (ІМІ) “Барометр свободи слова”.

Джерело: pexels.com

Сім разів журналістам перешкоджали здійснювати професійні обов’язки, шість – відмовляли в доступі до публічної інформації.

Двічі журналістам не давали працювати в Києві: під Кабміном учасники акції #SaveФоп намагалися вибити мікрофон у журналістки 5 каналу під час прямого включення, а учасники акції на підтримку п’ятого президента Петра Порошенка, якому обирали запобіжний захід, заважали кореспонденту телеканалу “Наш” вести пряму трансляцію.

На Харківщині чоловік – герой сюжету під час знімання залицявся до журналістки СТБ, а потім почав виявляти агресію, лаявся, замахувався по камерах, бив рукою по штативу камери.

В Одесі місцевих журналістів не пускали на засідання земельної комісії. Також в цьому місті охоронці виштовхали знімальну групу телеканалу Odesa.LIVE з території будівельного майданчика.

Телеканал “Рада” не надав інформації на офіційний запит “Детектора медіа” щодо редакційної ради каналу, результатів творчих конкурсів тощо.

Цей же телеканал не надав відповіді на інформаційний запит ІМІ щодо використання бюджетних коштів на штатних та залучених журналістів, а також щодо керівництва каналу.

У Верховній Раді не надали відповіді на інформаційний запит “Судово-юридичної газети” щодо витрачання бюджетних коштів на закупівлі державного парламентського телеканалу “Рада”, а також як збираються витратити 378 млн гривень з бюджету.

Відмовляли журналістам у доступі до публічної інформації також представники державного підприємства “Укрзалізниця” та Міністерства інфраструктури.

За звітний період ІМІ зафіксував два випадки побиття. У Кременчуці на Полтавщині невідомі побили журналіста міської телерадіокомпанії “Кременчуцькі новини” Антона Воробйова. Журналіста госпіталізували.

У Києві нападу зазнав журналіст “СтопКору” Ілля Шевченко. За обома випадками поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 3451 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України.

Водночас експерти зафіксували два випадки юридичного тиску на журналістів, по одному – нападів на офіси ЗМІ та інтернет-тиску. 

Джерело: imi.org.ua

Журналістка видання “Полтавщина” Дарина Синицька зазнала кібербулінгу: у місцевих групах у фейсбуку про неї поширювали фейк, що вона “маніяк, який видає себе за дівчину”.

Загалом порушення зафіксували в дев’яти регіонах, підконтрольних уряду: в Києві – дев’ять випадків, по два – в Одесі та на Полтавщині, по одному – на Вінниччині, Дніпропетровщині, Луганщині, Харківщині, у Херсоні та Черкасах.

Нагадаємо, що минулого року в Україні зафіксували 197 випадків порушень свободи слова, з них 145 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Основні причини ситуації – це карантинні обмеження, корупція й агресивне ставлення до її викриття, закритість влади всіх рівнів, високий рівень безкарності за напади на журналістів.

Станом на грудень 2021 року суди ухвалили лише десять вироків за “журналістськими” статтями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter