У ще одному блоці ЗАЕС російські військові розмістили зброю та вибухівку

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові розмістили у ще одному блоці ЗАЕС зброю та вибухівку. 

Про це розповіли у Держаній інспекції ядерного регулювання. 

Фото: Dmytro Smolyenko/ Ukrinform
Торік влітку зброю та вибухівку росіяни розмістили у першому та другому блоках. Нині її помітили й у четвертому енергоблоці, а розповіли про це представники МАГАТЕ. 

“Нові злочинні дії російських окупантів – черговий крок, який завдає значної шкоди ядерній та радіаційній безпеці ядерних установок, що є на промисловому майданчику Запорізької АЕС. Неадекватні рішення та дії російських військових наражають на небезпеку як персонал атомної станції, так і жителів прилеглих населених пунктів”, – кажуть українські посадовці. 

У Держаній інспекції ядерного регулювання вчергове схарактеризували поведінку Росії як ядерний тероризм та закликали світ відреагувати. 

Частина Запорізької області, зокрема Енергодар і ЗАЕС, перебуває під окупацією із березня 2022 року. Станція працює під контролем “Росатому”. 

Українські енергетики просять створити демілітаризовані зони навколо АЕС, а активніше закликати до цього почали, коли повз станцію пролетіли декілька російських ракет та дронів. 

Нагадаємо, що торік російські військові обстрілювали в Харкові ядерну установку та сховище ядерних матеріалів, а також тримали в заручниках працівників Чорнобильської АЕС. 

До початку повномасштабної війни в Україні ядерний тероризм вважали гіпотетичним видом тероризму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter