Російські війська обстріляли з “Граду” у Харкові ядерну установку та сховище ядерних матеріалів

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупаційні війська обстріляли територію Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”.

Про це повідомили в Управлінні Служби безпеки України у Харківській області. 

Будівля Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”. Фото: nas.gov.ua
Обстріли, за даними спецслужбовців, здійснювали з реактивних систем залпового вогню “Град”. На території наукового центру знаходиться дослідна ядерна установка “Джерело нейтронів”, в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів.
На будівництво установки, як раніше зазначало Укрінформ, США виділяли понад 70 мільйонів доларів в обмін на вивезення з України усіх запасів високозбагаченого урану.

“Руйнування ядерної установки та сховищ ядерних матеріалів могло призвести до масштабної екологічної катастрофи”, – повідомили у СБУ. 

Слідчі вже відкрили кримінальне провадження щодо інциденту за статтею екоцид. СБУ, як зазначили у відомстві, продовжує збирати докази до Гааги.

Дослідна ядерна установка “Джерело нейтронів”, в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів. Фото: newrepublic.info

Раніше, в ніч на 4 березня, російські окупанти обстрілювали адміністративний корпус та прохідну Запорізької атомної електростанції. Через це президент Володимир Зеленський екстрено звернувся до світу з промовою, у якій наголосив, що цей випадок – перший в історії, коли “держава-терорист вдалася і до ядерного терору”. 

Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не погроза – тепер це реальність”, – сказав він. 

Наприкінці лютого російські загарбники захопили Чорнобильську АЕС і вже понад тиждень утримують персонал станції у заручниках. Нині на станції перебувають 106 працівників, включаючи медичний персонал і кухарів, а також понад 200 нацгвардійців.

“Їм дуже важко і фізично, і психологічно. У мирний час зміна, на яку співробітники приїздять зі Славутича, триває 12 годин, після чого вони мають кілька днів відпочинку. Такий режим зумовлений не лише фізичним навантаженням, але й убезпеченням працівників від накопичення радіації”, – розповів нещодавно журналістам BBC міський голова Славутича Юрій Фомічев.

За даними США, російські військові наближаються до ще однієї української АЕС. Очевидно, мова йде про Південно-Українську АЕС, яка знаходиться в Миколаївський області.
 
До початку війни в Україні ядерний тероризм вважався гіпотетичним видом тероризму. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter