У середньому щомісяця росіяни переслідують 33 кримчанина за “дискредитацію” окупаційної армії – “Кримський процес”

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Середня кількість переслідувань у перший рік повномасштабної війни РФ проти України становила 20 протоколів на місяць, але на другий рік зафіксовано суттєве підвищення кількості переслідувань: у середньому до 33 осіб щомісяця.

Про це йдеться в результатах чергового регулярного дослідження правозахисної організації “Кримський процес” щодо практики застосування статті 20.3.3 російського кодексу про адмінпорушення.

Рівно за два роки незаконні “суди” в тимчасово окупованому Криму розглянули 642 справи і Наразі таких справ понад 700.. З них у 98% “суди” визнали осіб винними в скоєні правопорушення. В десяти випадках припинено переслідування через строки давності або відсутність складу правопорушення, а у двох випадках засідання відклали на дату, яка виходить за часові межі дослідження.

Аналіз застосування статті про дискредитацію російської армії показав, що значна кількість переслідувань стосується осіб, які розміщують проукраїнські дописи на своїх сторінках у соціальних мережах. Ці випадки становлять 60% загальної кількості встановлених рішень. 

На другому місці усні висловлювання своєї думки – 28%. Водночас правозахисники фіксують такі сумнівні форми “дискредитації” російської армії, як фраза “Мирного неба над головою” або вивішування простирадл жовтого і блакитного кольору поруч.

“У деяких випадках наявність дискредитації або спрямованість висловлювань на російську армію викликає суттєві сумніви, проте жодного разу суд не призначав лінгвістичних експертиз”, – підкреслюють автори дослідження.

Окрім цього, дослідники “Кримського процесу” звернули увагу, що окупаційні “суди” кожне третє рішення суду не оприлюднили у відкритому доступі, а інформація про час і місце судового розгляду в 70% публікується з істотним запізненням, іноді через три тижні після судового рішення.

Також правозахисники наголосили, що в процесах за такими порушеннями майже половина “суддів” є або в розшуку в Україні, або вже засудженими за звинуваченням у державній зраді.

Ще 19% “суддів”, залучених до переслідувань, переведені до тимчасово окупованого Криму з російських регіонів і здійснюють правосуддя з порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

“За таких умов незалежний та об’єктивний розгляд справ про “дискредитацію” в кримських судах не гарантований”, – дійшли висновку автори дослідження.

Також за результатами постійного спостереження вони зафіксували два аномальні “суди” на Кримському півострові, в яких розглядається значно більше справ, ніж в інших. Йдеться про один з районних судів тимчасово окупованого Сімферополя, який обслуговує незаконний “центр протидії екстремізму”, і так званий “Армянський міський суд”, що карає людей після перевірки змісту телефонів під час в’їзду до Криму з окупованої Херсонщини.

У “Кримському процесі” вказують, що без впливу сторонніх чинників найбільша кількість переслідувань фіксується в тимчасово окупованих Севастополі (74), Євпаторії (59) та Ялті (56).

“Кримський процес” переконаний, що застосування статті 20.3.3 російського КпАП на тимчасово окупованій території півострова має на меті не запобігання правопорушенням, а залишається лише як один з інструментів придушення українських настроїв серед мешканців Криму.

Правозахисники наголошують, що це лише один з елементів комплексу репресій, який також охоплює обшуки, вилучення техніки, свавільні затримання, приниження із записами на відео слів підтримки військової агресії та поширення персональних даних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter