У Саудівській Аравії суд визнав право жінки жити окремо без дозволу чоловіка-опікуна

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Суд у Саудівській Аравії цього тижня ухвалив прецедентне рішення, згідно з яким доросла дієздатна жінка має право жити окремо від батьків і не потребує опіки батька.

Як повідомляє видання Alarabiya, суд ухвалив рішення на користь Маріям аль-Ітібі, яку судили за самостійне життя і самостійні подорожі до столиці королівства Ер-Ріяду без дозволу батька.

“Сьогодні було ухвалено історичну постанову, яка підтверджує, що незалежність здорової, дорослої жінки в окремому будинку не є злочином, який заслуговує на покарання”, – написав адвокат жінки Абдулрахман аль-Лахім у своєму твітері.

Аль-Лахім також заявив, що постанова відповідає глобальним правам жінок та правам людини.

Пізніше Маріям аль-Ітібі відкрила свою особу у твітері у відповідь на коментарі аль-Лахіма.

“Після довгих страждань, що тривали з 2017 року, мені вдалося сьогодні разом із судовим героєм Абдулрахманом аль-Лахімом повернути собі свободу пересування, гарантовану саудівською конституцією, в якій сказано, що кожен громадянин має свободу пересування та стабільність”, – заявила Меріам аль-Ітібі.

Вона додала, що її досвід “непростий, але того вартий”.

Як відомо, донедавна жінки в Саудівській Аравії не були суб’єктом права. Вони не мали права покинути будинок без дозволу чоловіка-опікуна, яким міг бути батько, чоловік, брат або син, а також водити машину і подорожувати самостійно. Ситуація почала змінюватись останніми роками, реформи пов’язують з політикою спадкоємця престолу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter