У Ryanair назвали “піратством за наказом держави” примусову посадку літака в Мінську, влада Білорусі відреагувала

Дата: 24 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Гендиректор ірландської авіакомпанії Ryanair Майкл О’Лірі назвав “піратством за наказом держави” примусову посадку літака рейсу Афіни – Вільнюс у Мінську, коли білоруські силовики заарештували засновника опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича.

Таку думку він озвучив 24 травня під час телешоу Newstalk Breakfast.

“Я не можу сказати більше, оскільки наразі влади ЄС та НАТО мають справу з цим… Схоже, наміром влади було усунути журналіста і його супутницю… ми вважаємо, що в аеропорту також залишили борт агенти КДБ”, – сказав він.

Пізніше авіакомпанія оновила заяву, в якій назвала ситуацію з посадкою літака в Мінську актом “піратства з боку білоруської влади”.

“Ryanair засуджує незаконні дії білоруської влади, яка вчора (ред. – 23 травня) перенаправила рейс FR4978 до Мінська, що є актом авіаційного піратства. Цим зараз займаються агентства Євросоюзу з безпеки і НАТО. Ryanair співпрацює з ними і не може дати докладніший коментар із міркувань безпеки”, – говориться в ній.

У попередній заяві Ryanair повідомлялося, що екіпаж “був поінформований білоруським управлінням повітряного руху про потенційну загрозу безпеці на борту й отримав вказівку змінити напрямок польоту до найближчого аеропорту, Мінська”.

Проте це не відповідає дійсності, оскільки траєкторія польоту, зафіксована сервісом Flightradar24, свідчить, що літак у момент розвороту був ближче до Вільнюса, ніж до Мінська.

Також у першому варіанті заяві Ryanair не було згадки про винищувач ВПС Білорусі, що контролював зміну курсу літака, а також імовірну присутність співробітників КДБ на борту. Тому вона викликала критику експертів і журналістів.

Авіаційним піратством, підтримуваним державою, також назвав інцидент глава МЗС Ірландії Саймон Ковені. За його словами, п’ять чи шість людей залишили літак, проте лише один з них – Протасевич – був заарештований. Це дозволяє припустити, що інші були людьми спецслужб, вважає високопосадовець.

Водночас у Міжнародній організації цивільної авіації (ICAO) вважають, що примусова посадка літака Ryanair у Мінську може бути порушенням Чиказької конвенції 1944 року, яка регулює цивільну авіацію.

“ICAO серйозно стурбована примусовою посадкою рейсу Ryanair і його пасажирів, що може суперечити Чиказькій конвенції. Ми сподіваємося, що більше інформації буде офіційно підтверджено зацікавленими країнами та операторами”, – йдеться в заяві організації у твіттері.

Зі свого боку влада Білорусі вважає дії спецслужбовців країни такими, що “відповідали міжнародним правилам”. Про це заявив речник білоруського МЗС Анатолій Глаз. Він вважає, що відбувається “навмисна політизація” ситуації з боку “низки країн та європейських структур”, при цьому “немає ніякого видимого бажання в ній об’єктивно розібратися”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що після зняття з літака та затримання білоруськими силовиками засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA літаки деяких авіакомпаній почали оминати повітряний простір Білорусі.

Водночас лідери США, Чехії, Латвії, Німеччини, Литви, Ірландії, Польщі та Великої Британії вже закликали розслідувати інцидент із затриманням Протасевича, а до завершення цього розслідування зупинити членство Білорусі в Міжнародній організації цивільної авіації та заборонити всі польоти над республікою. 

Нагадаємо, що напередодні в Мінську затримали Романа Протасевича, засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA. Він перебував на борту літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Рейс приземлився в національному аеропорту Мінська після отримання повідомлення про мінування, яке виявилося хибним.

Наприкінці минулого року співзасновників NEXTA Протасевича і Степана Путила білоруський КДБ заніс до списку фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Слідчий комітет республіки висунув журналістам звинувачення в організації масових безладів у Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Сам телеграм-канал NEXTA і його логотип визнано екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter