У Росії журналістку засудили до шести років колонії за пост про Маріуполь

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Росії міський суд Барнаула 15 лютого засудив журналістку RusNews Марію Пономаренко до шести років колонії за нібито поширення фейків про армію Росії, насправді – за публікацію в телеграм-каналі “Цензуры нет” посту про жителів Маріуполя, які загинули під час російських бомбардувань міського театру.

Про це пише російська служба “Радіо Свобода” з посиланням на інформацію адвоката журналістки Дмитра Шитова.

Джерело: theins.ru

Також Пономаренко заборонили впродовж пʼяти років вести публічну діяльність в інтернеті. 

В останньому слові на суді журналістка сказала, що в Росії “за ґратами набагато більше порядних людей, ніж у партії “Єдим Росію”.

“До умовно-дострокового звільнення я навряд чи досиджу, тому що зміни наздоженуть нас раніше. На людей у погонах надії немає, але ці символи, V і Z, мають бути стерті, а той, хто наліпив їх на нашу техніку, має сісти. Ніколи жодний тоталітарний режим не був таким міцним, як перед крахом”, – заявила вона.

Журналістку затримали у квітні 2022 року в Санкт-Петербурзі та відправили до СІЗО Барнаула. У вересні через поганий психологічний стан та незадовільні умови тримання в одиночній камері вона намагалася вчинити самогубство.

У листопаді 2022 року суд пом’якшив їй запобіжний захід і відправив Пономаренко під домашній арешт.

У січні 2023-го жінку повернули до СІЗО через порушення умов запобіжного заходу: вона залишила квартиру через конфлікт з ексчоловіком, який, за її інформацією, застосував до неї фізичну силу.

Захист має намір оскаржити вирок журналістці.

“Російській владі має бути соромно за шестирічний термін ув’язнення, винесений Марії Пономаренко, єдиним так званим злочином якої була публікація інформації про війну в Україні, яка не відповідала офіційному наративу”, – заявила координаторка програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Вона наголосила на тому, що російська влада не має оскаржувати апеляцію Пономаренко, повинна зняти з неї всі звинувачення й припинити ув’язнення незалежних журналістів.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року опозиційного російського політика Іллю Яшина в Росії засудили до восьми з половиною років колонії в справі про поширення “фейків” про російську армію.

Кримінальну справу було порушено через квітневий стрим Яшина, в якому опозиційний політик розповідав про вбивство мирних жителів у Бучі на Київщині під час російської окупації. За версією звинувачення, Яшин поширював “свідомо неправдиву інформацію” щодо “мотивів політичної ненависті“, хоча “знав”, що Росія вживає заходів “з підтримки миру та безпеки“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter