У Росії журналістку можуть відправити на сім років до колонії за нібито виправдання тероризму

Дата: 23 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Російські силовики висунули звинувачення в публічному виправданні тероризму позаштатній журналістці “Радіо Свобода” Світлані Прокоп’євій. 

Про це повідомляє видання “Радіо Свобода”. 

Причиною звинувачень журналістки став її виступ на радіо “Ехо Москви в Пскові” восени 2018 року. В ефірі вона висловилася щодо теракту біля будівлі ФСБ в Архангельську, коли 17-річний підліток підірвав саморобний пристрій біля входу у відомство. 

Прокоп’єва в розмові зі своїми колегами-журналістами висловила думку, що Росія сама виховала покоління громадян, які борються з нею. Після виходу передачі Роскомнагляд побачив у словах росіянки виправдання тероризму, а згодом суд оштрафував спочатку на 150 тисяч рублів саме радіо, а потім і місцеву газету, яка передрукувала матеріал із сайту “Еха Москви у Пскові”.

На початку цього року російські силовики прийшли з обшуками вже до квартири Прокоп’євої. 

“Мені здається, вони просто проігнорували взагалі всі докази моєї невинуватості, які ми їм надавали за весь цей час. Розбиратися вони і не збиралися, просто переписали статтю кримінального кодексу і заявили, що я це зробила. Ніби я дійсно ідеолог джихаду якогось! Це абсолютно обурливо! У жодні ворота не лізе це звинувачення”, – обурюється вона. 

Згідно з кримінальним кодексом, за виправдання тероризму в Росії можна дістати штраф до мільйона рублів або позбавлення волі на строк до семи років. Наразі адвокатка Прокоп’євої вже розповіла, що слідство взяло з неї та її підзахисної розписку про нерозголошення даних справи. За її інформацією, силовики можуть закінчити слідство у справі вже наступного тижня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter