У Росії засудили кримськотатарського політв’язня Раїфа Февзієва до 17 років в’язниці

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону визнав релігійного діяча з Криму Раїфа Февзієва винним у терористичній діяльності і приговорив  до 17 років позбавлення свободи.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Адвокат Едем Семедляєв та політв’язень Раїф Февзієв

Головуючий суддя В’ячеслав Корсаков вирішив призначити політв’язню покарання у вигляді позбавлення волі на 17 років у колонії суворого режиму у сукупності за інкриміновані ч. 1 ст. 30, ст. 278 та ч. 1 ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ. Перші 3 роки в’язень проведе у в’язниці. Після звільнення його торкнуться обмеження строком на один рік та шість місяців. Він буде зобов’язаний, відповідно до вироку, дотримуватись комендантської години, не залишати Кримський півострів і не змінювати місце проживання без дозволу незаконної “федеральної служби виконання покарань” та двічі на місяць відзначатися у наглядовому органі.

На оголошення вироку політв’язень прийшов у білій футболці з написом “Наш народ не терористи”. Повідомляється, що на оголошення вироку із Криму приїхали близько 30 людей. Серед них – рідні Раїфа Февзієва, кримськотатарські активісти та журналісти.

Кримськотатарський імам відкинув обвинувачення і під час судового розгляду доводив, що справа проти нього сфабрикована через його позицію на захист раніше заарештованих кримських татар.

Відповідно до обвинувального висновку, спецслужби нібито проводили оперативно-розшукові заходи щодо нього протягом п’яти з половиною років.

Основні свідчення проти Февзієва, як і в інших кримінальних справах у цій категорії справ, надали секретні свідки. Як повідомляє “Кримська солідарність”, один із них — під псевдонімом “Ісмаїлов” обмовив імама, вказавши, що він планував повалити владу.

Адвокат Едем Семедляєв висловлював думку, що під псевдонімом “Ісмаїлов” у справі виступали різні люди. Раніше обвинувачення тривалий час не могло забезпечити явку свідка до суду. Захисник вважає, що людину, яка дала свідчення на попередньому слідстві, просто не змогли знайти і замінили на іншу. 

“Швидше за все, ми допитували дуже підготовлену, дуже юридично підковану людину, яка розмовляла буквально юридичними шаблонами. З його свідчень видно, що він, звичайно ж, ніколи не був на цих заняттях, але володіє інформацією про “Хізб ут-Тахрір” та її членів”, – прокоментував захисник.

 

Також у матеріалах справи міститься фонографічна експертиза, в якій зазначено прізвище не обвинуваченого, а іншої людини (Февзєв замість Февзієва). Суд не став виключати його з матеріалів справи про прохання захисту, вказавши, що довідка має формальний характер, а тому “друкарська помилка не суттєва”.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія усупереч міжнародному гуманітарному праві використовує в Криму своє кримінальне законодавство. 

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ  ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Нагадаємо, у серпні 2021 року “ФСБ” провела масові обшуки в будинках мусульман, кримських татар: у селі Строганівка Сімферопольського району в будинку місцевого імама Раїфа Февзієва, в селі Тернівка Балаклавського району в Джаббара Бекірова, в селі Холмівка Бахчисарайського району в Завура Абдуллаєва, в селі Поворотне Нахімовського району в Рустема Мурасова та Рустема Таїрова.

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомляла про відкриття кримінальних проваджень за фактом  обшуків та затримань громадян України 17 серпня.

11 січня Південний окружний військовий суд ухвалив обвинувальний вирок у кримінальній справі “другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”. Кримським татарам – мусульманам Аліму Карімову, Сейрану Муртазі, Ерфану Османову, Джемілю Гафарову та Сервету Газієву призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 13 років. Двоє підсудних – похилого віку з інвалідністю та масивним списком хронічних захворювань.

МЗС України засудило цей вирок і закликало країни запровадити додаткові санкції проти Росії задля звільнення незаконно утримуваних громадян України

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter