У Криму нові обшуки, затримали п’ятьох кримських татар

Дата: 17 Серпня 2021
A+ A- Підписатися
З 4-ї години ранку у 5 будинках кримських татар в Сімферопольському, Бахчисарайському та Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя в тимчасово окупованому Криму відбуваються обшуки.
 
Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”
 
 
Незаконні “центр протидії екстремізму”, “управління ФСБ” та “ОМОН” проводять слідчі дії в будинку місцевого імама та кримськотатарського активіста Раіфа Февзієва у селищі Строганівка Сімферопольського району. Силовики не пускають до помешкання адвоката Едема Семедляева. До інших захисники доїхати не встигли, оскільки співробітники “ФСБ” завершили слідчі дії в короткі інтервали часу.
 
Також обшуки відбуваються у будинках місцевих активістів Джеббара Бекірова в селі Тернівка Балаклавського району Севастополя, Заура Абдуллаєва в селі Холмовка Бахчисарайського району, Рустема Таїрова в селі Поворотне Нахімовського району Севастополя та у тому ж районі в селі Фруктове у Рустема Мурасова. Чоловік сьогодні вночі повернувся з Ростова-на-Дону, куди їздив на оголошення незаконного вироку у сфабрикованій справі так званої “алуштинської групи “Хізб ут-Тахрір”.
 
“Кримська солідарність” повідомляє, що Рустем Мурасов, Рустем Таїров, Джеббар Бекіров і Заур Абдуллаєв – активісти. Вони систематично відвідували політично мотивовані судові засідання, підтримували сім’ї політв’язнів, організовували іфтари і масові заходи в своїх селищах.
 
“Це люди, які з першого дня, як почалися обшуки, відвідували постійно “суди”, робили передачі. 2 лютого 2018 року вже були затримання Рустема Таїрова і Рустема Мурасова. Їх хотіли відвезти в “ФСБ”, та цивільні захисники “відвоювали” їх тоді”, – розповідає активіст Дилявер Меметов.
 
Відомо, що слідчі дії в будинках Джеббара Бекірова, Заура Абдуллаєва і Рустема Таїрова проводили за постановою незаконного “Ленінського районного суду Севастополя”. Відповідно до неї, “під час попереднього розслідування та проведених оперативно-розшукових заходів отримані дані, що дають підставу органам попереднього розслідування вважати, що в житлових і підсобних приміщеннях домоволодіння за місцем реєстрації та проживання Мурасова Рустема можливо зберігаються електронні носії інформації, в т. ч. ПЕОМ, електронні книги, мобільні телефони, USB-накопичувачі, на яких міститься інформація про діяльність терористичної організації “Партія ісламського визволення” ( “Хізб ут-Тахрір аль-Іслямі”); екстремістська література зазначеної організації, а також інші предмети і документи, які мають доказове значення у кримінальній справі”
 
Мати Рустема Мурасова Гульнар повідомила активістам, що силовики вилучили гроші – 150 000 рублів, 500 доларів і 100 євро. Частина цих коштів належить родині знайомих, частину виділили на допомогу Рустему Мурасову після нещодавнього затоплення водою його житла в селищі Куйбишеве в Бахчисарайському районі Криму. Позначку про вилучення коштів “слідчий” вніс до протоколу, утім, Мурасов, за словами матері, підписувати його без адвоката відмовився.
 
Усіх п’ятьох силовики затримали і доставили до “управління Федеральної служби безпеки в Республіці Крим і місті Севастополь”. 
 
Ранкові обшуки засудила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
“Вкотре країна-окупант вдається до переслідування та залякування кримських татар. Обшуки у помешканнях громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, зокрема статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожній людині гарантоване право на особисту недоторканність, та статті 8 Конвенції – право на повагу до приватного і сімейного життя”, – написала вона на своїй фейсбук-сторінці і закликала міжнародну спільноту відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади та посилити тиск на РФ, щоб вона припинила порушувати права людини на півострові. 
 
Через обшуки прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 КК України (“порушення недоторканості житла”) та ч. 2 ст. 146 КК України (“незаконне позбавлення волі”).
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter