У Росії суд засудив фігурантів алуштинської “справи “Хізб ут-Тахрір” загалом на 61 рік

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у понеділок 16 серпня засудив фігурантів алуштинської “справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова загалом до 61 року ув’язнення. 

Про це видання ZMINA повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Суддя Роман Вікторович Сапрунов відмовив стороні захисту у всіх заявлених клопотаннях і став на бік обвинувачення, засудивши кримських татар до термінів від 12 до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Суд присудив політв’язням такі терміни ув’язнення:

– Руслану Месутову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
– Ленуру Халілову – 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
– Ельдару Кантимірову – 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення;
– Руслану Нагаєву – 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення

Всі вони проведуть перші два роки у в’язниці у найсуворішому режимі позбавлення волі.

Повідомляється, що підтримати кримських татар приїхали понад 150 кримчан. Після оголошення вироку вони одягнули білі накидки з написами: “Вивчення релігії не тероризм”, “Ні державному терору”, “Стоп репресіям”, “Ні сімейним репресіям”, “Кримські татари – не терористи”. 

 

Активісти повідомляють, що на оголошення вироку у залу суду пропустили усього шестеро осіб. Чотирьох родичіві по одному від родини політв’язня та два кореспонденти.

“Вони зробили все можливе, щоб наші рідні залишилися без підтримки”, – прокоментувала Ельвіна Усінова, дружина політв’язня Ельдара Кантимірова. 

Слухачі, яких не допустили на оголошення вироку, написали клопотання на ім’я головуючого Південного окружного військового суду з вимогою допустити їх в якості слухачів, щоб реалізувати принцип гласності.

 

Нагадаємо, російські силовики затримали кримчан після обшуків 10 червня 2019 року, звинувативши їх у членстві забороненої у Росії та тимчасово окупованій українській території АР Крим “Хізб ут-Тахрір”. Руслана Нагаєва і Ельдара Кантимірова затримали в Алушті, в селі Малий Маяк – Руслана Месутова, у селі Ізобільне – голову місцевої релігійної громади “Алушта” Ленура Халілова.

Окупаційні слідчі вважають, що підсудні були в забороненій ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір” і готували на території Автономної Республіки Крим державний переворот через “тотальну ісламізацію населення”. У своїх доказах вони спиралися на заборонену ісламську літературу, яку вони знайшли під час обшуків, оперативні дані ФСБ й свідчення засекречених свідків “Ібрагімова” і “Бекірова”, які нібито були учасниками цієї організації.

Зброї, планів перевороту та інших доказів підготовки терактів у підсудних під час обшуків не виявили. 

Ми вважаємо вирок незаконним. Людей засудили на великі терміни. Навіть за вбивства такі терміни не дають. Наші підзахисні не впадають у відчай і готові далі виключно мирним шляхом протистояти несправедливості.

Айдер Азаматов, адвокат

Після оголошення вироку російським судом, прокуратура Автономної Республіки Крим нагадала, що здійснює процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами незаконного переслідування кримських татар в Криму за чч. 1-2 ст. 146, ч. 2 ст. 162 КК України.

Наразі відомо, прокуратур автономії повідомила про підозру старшому слідчому незаконно створеного “слідчого відділу Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю”. Також відомство збирає докази причетності інших працівників окупаційних правоохоронних органів до незаконних переслідувань громадян України в Криму.

У відомстві коментують, що через призму таких політично вмотивованих справ окупаційна влада намагається нав’язати наратив про те, що кримські татари – це “терористи чи екстремісти”.

“Окупаційні “правоохоронці” діють за відпрацьованою схемою: незаконні обшуки, вилучення релігійної літератури, потім переслідування кримчан за релігійними ознаками, щоб у подальшому незаконно засудити за начебто причетність до терористичної організації. При цьому “влада” використовує російське кримінальне законодавство задля залякування населення півострова та придушення свободи слова, свободи вираження поглядів і свободи релігії”, – йдеться у заяві прокуратури АРК.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів алуштинської “справи “Хізб ут-Тахрір” політв’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter