Слідчий комітет Росії заочно арештував журналіста-розслідувача Руслана Левієва

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Басманний райсуд Москви заочно заарештував на вимогу Слідчого комітету РФ журналіста розслідувального проєкту Conflict Intelligence Team – СІТ Руслана Левієва (справжнє прізвище Карпук).

Про це пише Медіазона.

Руслан Левієв. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста та блогера

Левієва підозрюють у поширенні “фейків” про російську армію “зі штучним створенням доказів обвинувачення”. Обиратиме запобіжний захід суддя Наталія Дудар.

МВС Росії оголосило журналіста у федеральний розшук, інформація про це міститься на сайті відомства, пише видання.

Сам Левієв виїхав з Росії, у травні він писав, що перебуває в Польщі. Про кримінальну справу проти нього його не повідомляли, журналіст дізнався про переслідування з публікації на сайті російського суду.

Про запланований на 18 травня суд писав і сам блогер у твіттері.

“О, сьогодні знаменита суддя Дудар вирішить, чи я маю бути заочно заарештований. Причому в мене не перша частина (інкримінованої блогеру статті 207.3 КК РФ. – Ред.), а друга – організованою групою за попередньою змовою, зі “штучним створенням документів обвинувачення”, – написав він.

Conflict Intelligence Team із 2014 року розслідує обставини військових конфліктів, зокрема в Лівії, Сирії та на українському Донбасі.

З лютого 2022 року проєкт перевіряє інформацію з відкритих джерел про повномасштабну війну Росії в Україні. Зокрема, CIT писав про удар по вокзалу в Краматорську.

У рейтингу свободи преси – 2022 від “Репортерів без кордонів” Росія посідає 155-те місце, лише на одну сходинку вище, ніж Афганістан, де до влади прийшли таліби.

Про знищення свободи слова в Російській Федерації також читайте в матеріалі ZMINA

“Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter