У Росії вперше відкрили справу проти нічного клубу, запідозривши його в “екстремістській ЛГБТ-діяльності”

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У російському Оренбурзі клуб “Поза” (Pose) звинуватили в “екстремістській ЛГБТ-діяльності” й відкрили кримінальне провадження.

Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на повідомлення Катерини Мізуліної – очільниці “Ліги безпечного інтернету”.

Фото з інстаграм-сторінки клубу

За її словами, кримінальну справу відкрили “за ознаками екстремістської діяльності, пов’язаної з ЛГБТ-клубом “Поза”.

“Це перша в Росії подібна кримінальна справа після рішення верховного суду про визнання ЛГБТ екстремістським рухом”, – стверджує Мізуліна.

Російську “Лігу безпечного інтернету” створили, щоб “боротись із забороненим контентом у мережі”.

Як пишуть російські медіа, зокрема пропагандистське російське інформагентство ТАСС, до правоохоронців звернулися відвідувачі закладу й повідомили, що там нібито пропагують заборонений у Росії “екстремістський рух ЛГБТ”.

Нагадаємо, в листопаді 2023 року в Росії верховний суд визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

На чергове дискримінаційне рішення російської влади відреагували правозахисники. До прикладу, у міжнародній правозахисній організації Amnesty International прогнозують “катастрофічні наслідки”. 

“Немає жодного сумніву, що це призведе до переслідування ЛГБТІ-активістів, знищивши десятиліття їхньої відважної та самовідданої роботи, водночас загрожуючи надихнути та легітимізувати абсолютно нові рівні насильства проти ЛГБТІ-людей по всій Росії”, – каже директорка організації в Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс

Уже 10 років у РФ не можна розповсюджувати серед неповнолітніх “пропаганду ЛГБТ”, а торік заборону розшили й на дорослих. Попри відкриту дискримінацію ЛГБТ-людей російські посадовці навіть у 2023 році переконували світ, що російське законодавство ніяк не дискримінує, наприклад, гомосексуальних чи трансгендерних людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter