У Росії учасник вуличного опитування для “Радіо Свобода” отримав п’ять років примусових робіт

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Останкинський райсуд Москви присудив 38-річному місцевому жителю Юрію Коховцю п’ять років примусових робіт після участі чоловіка у вуличному опитуванні для “Радіо Свобода” – сторона обвинувачення просила для нього п’ять з половиною років колонії. 

Про це повідомив російський правозахисний проєкт “ОВД-Инфо” з посиланням на адвокатку підсудного Олену Шереметьєву.

Джерело: ua.depositphotos.com

Також йому заборонено адмініструвати сайти строком на чотири роки.

Коховця звинуватили за статтею щодо поширення “фейків” про російську армію з мотивів політичної ненависті чи ворожнечі. Про кримінальну справу, порушену проти нього, стало відомо в березні 2023 року.

За словами чоловіка, його затримали 25 березня й утримували в поліції майже два дні. Після цього відпустили під підписку про невиїзд. Також його оштрафували на 500 рублів за адміністративною статтею про дрібне хуліганство.

Згодом звинувачення проти Коховця посилили – за результатами “лінгвістичної експертизи”, проведеної вчителькою математики Наталією Крюковою і перекладачем Олександром Тарасовим. Ті знайшли у висловлюванні москвича “мотив ненависті й ворожнечі”.

Раніше обоє були “експертами” в справі з ліквідації Центру захисту прав людини “Меморіал” і виступали в обвинувальному висновку проти співголови “Меморіалу” Олега Орлова.

Журналісти “Радіо Свобода” розповіли, що в липні 2022 року запитували в перехожих на вулицях Москви про їхнє ставлення до війни Росії проти України. Серед тих, хто погодився відповісти, був і Коховець. Чоловік сказав, що війну розв’язав російський уряд і він повинен її зупинити.

Під час судових слухань Коховець наполягав, що в розмові з журналістами висловив свою думку, користуючись конституційним правом на свободу слова.

Нагадаємо, що стаття про дискредитацію збройних сил РФ з’явилася в кримінальному кодексі цієї країни після повномасштабного вторгнення в Україну 2022 року. У такий спосіб влада РФ намагається боротися зі спротивом незгодних з війною.

У квітні 2023 року Володимир Путін підписав нову редакцію закону “Про громадянство”, згідно з якою засуджених за статтями про військові “фейки” або “дискредитацію” російської армії – стаття 280.3 кримінального кодексу РФ – можна позбавляти набутого російського громадянства. 

Згодом у Росії дозволили конфіскацію майна в засуджених за такими кримінальними статями, як поширення “фейків” про російську армію, дезертирство, невиконання наказу, участь у небажаній організації, а також “публічні заклики, спрямовані проти безпеки держави”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму станом на 15 квітня російські силовики склали вже 780 протоколів про “дискредитацію” російської армії, з них щодо 680 ухвалили судові рішення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter